Kebuzone ( DCI )

Синоними: Кеtazon ( Spofa ), Ketazon ( Leciva ).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Обичайна дозировка:

Особености на употреба:

Ампулите се инжектират дълбоко мускулно глутеално. По време на лечението с кетазон трябва да се спазва безсолна диета и да се приема обилно количество течности ( алкални води).
Per os: 2 – 3 пъти дневно по 1 драже. Parenteralis: 1 – 2 ампули дневно i.m.
При остър подагрозен пристъп се инжектира мускулно по една до две ампули дневно в продължение на няколко дни, след което се продължава по една ампула през ден в продължение на десет дни, а след това перорално. При хронични случаи на подагра и ревматизъм се започва с по три дражета дневно, през втората седмица по две дражета дневно, а след това поддържащо лечение в продължение на месеци по едно драже дневно.
Относителни: сърдечна недостатъчност, тежки чернодробни увреждания, напреднала бъбречна недостатъчност, кахексия.
При подагра кетазонът не се прилага комбинирано с ацетизал, защото намалява урикозуричния му ефект. При едновременно прилагане с антикоагуланти от кумариновия ред да се внимава, защото потенцира действието им!
Подагра, хепирурикемичен синдром, тромбофлебити на вените на крайниците и на хемороидалните вени, възпалителни ставни заболявания, извънставни ревматични заболявания, кожни заболявания с варикозен синдром, нодозна или ексудативна еритема, остри и хронични простатити, аднексити и параметрити.
Има изразен антифлогистичен, антиревматичен, болкоуспокояващ и антипиретичен ефект. Притежава подчертана антихистаминова и фибринолитична активност и урикозуричен ефект. Токсичността му е 2 до 4 пъти по-слаба от тази на фенилбутазона, потиска по-слабо от него гранулоцитопоезата и за разлика от него няма улцерогенно действие.
Drag. x 250 mg; Amp. x 1,0 g/5 ml pro inj.i.m.
 

Реклама