Lactitol ( DCI )

Синоними: Importal ( Zyma )

Лекарствени форми: Sacculus x 10, 0 g.

Действие: Лактитолът представлява осмотично лаксативно средство, което притежава и хипоамониемично действие. Той води до повишаване на осмотичното налягане в лумена на червата, като повлиява хидратацията на фекалиите и увеличава чревната перисталтика. В дебелото черво, като се трансформира до органични киселини, лактитолът намалява рН на чревното съдържимо и редуцира по този начин абсорбцията на амоняка. Лактитолът е дизахарид, който нито се хидролизира от дизахаридите, нито се абсорбира на нивото на проксималния храносмилателен тракт. Той достига до колона непроменен и там се метаболизира от бактериалната флора ( лактобацилите ) до органични киселини с ниска молекулна маса - оцетна и млечна киселина. Една незначителна част се абсорбира и се излъчва непроменен с урината.

Показания: За симптоматично лечение на констипация. За лечение на хепатална енцефалопатия.

Особености на приложение и дозировка: Дозировката се индивидуализира с оглед получаване една дефекция дневно. При възрастни началната дозировка е 2 пликчета дневно на 1 прием. При липса на ефект след няколко дни дозата може да се повиши на 3 пликчета, но по-нататъшното повишаване на дозировката е безмислено. При поддържащото лечение дефекацията при някои пациенти може да бъде урегулирана с 1 пликче дневно. При хепатална енцефалопатия дневната доза е 500 - 700 mg/kg телесна маса, разпределена в 3 приема. Дозировката се адаптира с оглед получаване на 2 дефекации дневно. Веднъж определена, дозировката остава постоянна.

Особености на употреба: Приема се разтворен в някакво питие или размесен с храната - кисело мляко. Дава се на един прием за предпочитане вечер по време на ядене. При хепатална енцефалопатия може да бъде внесен и чрез стомашна сонда или да се направи промивка посредством балонна сонда, ако е необходимо. Приготвя се 40 % разтвор, като за целта 200 g от препарата се разтваря по стерилен начин в 200 ml топла дестилирана вода, като се разклаща постоянно. След разтварянето се прибавя 168 ml студена дестилирана вода. Този разтвор може да бъде приложен в случай на остра криза от хепатална енцефалопатия в доза 1 - 2 ml/kg/24 h ( или 400 - 800 mg/kg за 24 h ). Приготвените по стерилен начин разтвори могат да се съхраняват 4 - 6 седмици в хладилник.

Взаимодействие с други лекарства: В случай на хепатална енцефалопатия импортал не бива да се прилага асоциирано с антидоти, тъй като те намаляват подкисляването на фекалиите.

Странични ефекти: В началото на лечението може да възникнат диспептични прояви: подуване на корема, флатуленция, коремни болки. Тези прояви са по-слаби, ако препаратът се приема с 1 - 2 чаши течност, и обикновено изчезват след няколко дневно лечение. В случай на повръщане трябва да се взема по средата на нахранванията. При хора с метеоризъм и colon irritabile може да възникне диария.

Противопоказания: Органични възпалителни колопатии: ХУХК, болест на Groch, оклузивни колопатии, синдром на коремни болки с неизяснена етиология.

 

Реклама