Letosteine (DCI)

Синоними: Viscotiol (Institut de Recherche Corbiere – France).

Лекарствени форми: Caps. x 50 mg; Granul. fl. x 75,0 g (1 мерителна лъжичка = 25 mg).

Действие: Летостеинът е мукорегулатор. Той активира сиалилтрансферазата, увеличава нивото на секреторните IgA, увеличава SH групите на бронхиалната мукоза. Вследствие на това води до втечняване на гъстите и жилави бронхиални секрети и улеснява отхрачването им и подобрява бронхиалната проходимост. След орално приемане летостеинът се абсорбира бързо.

С плазмените протеини се свързва 70 – 80 % от абсорбираното количество. Значителна част от препарата се фиксира елективно и бронхо-пулмоналната тъкан.

Показания: Прилага се за лечение на назалната и бронхиалната обструкция вследствие ексцесивна секреция на гъсти и жилави секрети при остри и хронични изострени ринити, ринофарингити и трахеобронхити.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни се прилага по 2 гастрорезистентни капсули или по 2 мерителни лъжички от гранулите 3 пъти дневно. На деца под 5 години се дава по половин дозировъчна лъжичка 3 пъти дневно, а на деца над 5 години по 1 дозировъчна лъжичка 3 пъти дневно. Гранулите се разтварят в малко течност или полутечна храна и се приемат по време на ядене. Курсът на лечение продължава 8 – 10 дни. Комбинирането на препарата с противокашлични средства и средства, пресушаващи бронхиалната секреция, е безсмислено.

Странични ефекти: В редки случаи може да се развият диспептични смущения: гадене, повръщане, гастралгии, които са транзиторни.

Противопоказания: Гастро-дуоденална язва, по време на бременности кърмене.

 

Реклама