Levocabastine (DCI)

 Синоними: Livostin (Janssen-Cilag).

Лекарствени форми: Nasal spray – fl. x 10 ml; Gouttes ophtalmiques - fl. x 4 ml (0,5 mg/ml).

Действие: Левокабастинът представлява изключително мощен, бързодействащ и високоселективен хистамин H1-рецепторен антагонист с удължено дейсвие, който се прилага локално под формата на назален спрей и очни капки. Експрименталните и сравнителните клинични проучвания показаха, че приложен локално при алергичния риноконюнктивит, левокабастинът е поне равен по ефективност на пероралните H1-рецепторни антагонисти от второ поколение и на натриевия кромогликат и се препоръчва като добра тяхна алтернатива. При локални приложение настъпва почти незабавно облекчение на типичните симптоми на алергичния риноконюктивит – кихане, сърбеж в носа и очите, ринорея, подуване на клепачите, хемозис и сълзене. Максималният терапевтичен ефект се наблюдава няколко минути след интраназалното впръскване и накапване в очите. След локално приложение резорбира незначително количество,което не води до системни ефекти и около 70 % от него се излъчва непроменен с урината. Системната бионаличност варира между 60 и 80 % за назалния спрей и 30 – 60 % за очните капки. Плазменият полуживот на левокабастинът е приблизително 35 – 40 h.

Показания: За лечение на алергичния риноконюнктивит.

Особености на приложение и дозировка: Преди всяка употреба флаконът трябва да се разклаща. Назално обичайната доза е 2 впръсквания във всяка ноздра 2 пъти дневно. При необходимост дозата може да се увеличи на 2 впръсквания 3 – 4 пъти дневно. Под формата на очни капки се прилага по 1 капка 3 – 4 пъти дневно.

Странични ефекти: Рядко се наблюдава локално дозиране – парене и щипене в носа или очите. В отделни случаи може да има алергични реакции.

Противопоказания: Свръхчувствителност към някоя от съставките

 

Реклама