Levonorgestrel (DCI)

Синоними: Norgestrel 0,25 mg Jenapharm (Jenapharm), Microlut (Schering), Postinor (G. Richter), Microval (Wyrth).

Лекарствени форми: Norgestrel – drag. x 0,25 mg; Microlut – drag. x 0,03 mg; Postinor – tabl. x 0,75 mg; Microval – tabl. x 0,03 mg.

Действие: Левоноргестрелът е синтетичен прогестерон, производно на 19-нортестостерона. Той е значително по-активен от естествения прогестерон, което обяснява ниските дози в които се прилага. Той води до промяна на цервикалната слуз и до образуване на “запушалка”, с което затруднява миграцията на сперматозоидите. При редовно приемане води до промени в ендометриума – едновременно с непълната пролиферация се развива ранна или непълна секреция, с което се потиска нидацията, без да се потиска овулацията. Левоноргестрелът не спомага за задържане на бременността, за разлика от прогестерона. Резорбира се бързо и напълно при перорално приемане. Плазменият му полуживот е между 24 и 55 h. Хидроксилира се на ниво на черния дроб и се излъчва с фекалиите и с урината.

Показания: - За лечение на вторична аменорея, дисфункционални кръвотечения, изместване на менструалния цикъл.

  • Като посткоитално орално контрацептивно средство само при жени, които имат редки, случайни полови контакти.

Особености на приложение и дозировка

Като противозачатъчно средство се препоръчва на жени, които водят нередовен полов живот. Приема се по 1 таблетка непосредствено след койтуса, но не по-късно от 1 h. При повторен койтус, осъществен след 3 h се приема посткоитално нова таблетка. В последните 5 дни преди настъпването на следващата менструация не е необходимо да се приема препарата, тъй като през този период забременяване не е вероятно, а употребата на препарата само би отсрочило настъпването на менструацията.

Странични ефекти

Противопоказания

: Чернодробни заболявания, синдром на Dubin-Johnson, синдром на Rotor, карцином на гърдата, съмнения за бременност. 
: Гадене, кръвотечения, главоболие, нарушения в съня, напрежение в гърдите, циклични отоци, понижено либидо.
: При вторична аменорея се прилага по 0,25 mg в продължение на 4 последователни дни. при дисфункционални кръвотечения се прилага по 0,25 mg левоноргестрел и 0,25 mg етинилестрадиол в продължение на 10 дни. за изместване на менструацията се прилагат по 0,05 mg левоноргестрел и 0,05 mg етинилестрадиол дневно, като се започва 3 – 4 дни преди очакваната дата до желаното отлагане. При субституираща терапия дозировката се определя индивидуално.
 

Реклама