Levorphanol (DCI)

Синоними: Levo-dromoran (Roche).

Лекарствени форми: Tabl. x 2 mg; Amp. x 2 mg/1 ml; Fl. x 20 mg/10 ml.

Действие: Levo-dromoran е мощно синтетично аналгетично средство със свойства и начин на действие, подобни на тези на морфина. Той е агонист на специфични опиоидни рецептори в ЦНС и предизвиква аналгезия, еуфория и седация. Предполага се, че тези рецептори са същите, чрез които ендогенните енкефалини и ендорфини медиират действието си. Степента на аналгезия, която предизвиква е еквивалентна на тази на морфина и по-висока от тази на меперидина. Има траен аналгетичен ефект - от 6 до 8 h, независимо от начина на приложение. В сравнение с морфина по-рядко предизвиква гадене, повръщане и запек. След орално и подкожно приложение началото на действието му е на 30 - 90-ата минута, с пиков ефект на 30 - 60-ата минута. Има хепатален метаболизъм, с време на полуживот 12 - 16 h. Екскретира се с урината. Преминава през плацентата и майчиното мляко.

Показания: - За лечение на умерена и силна остра или хронична болка.

- Предоперативна медикация - осигурява продължителна аналгезия, намалява нуждите от тиопентал, скъсява времето на възстановяване от анестезията.

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчувствителност към наркотични средства, бременност, бронхиална астма, повишено вътречерепно налягане, дихателна недостатъчност, аноксия, диария, причинена от отравяне (прилага се след елиминиране на токсините).
От страна на ЦНС - еуфория, делириум, безсъние, халюцинации, дезориентация, летаргия, кома, тремор, конвулсии, потискане на кашличния рефлекс. Кардио-васкуларни прояви - периферен съдов колапс, тахикардия, брадикардия, аритмии, палпитации, хипертензия, хипотензия, синкоп. Уро-генитални прояви - спазъм на уретрата и на сфинктерите на пикочния мехур, задръжка на урина, олигурия, намалено либидо, импотентност. Кожни - пруритус, уртикария. Респираторни прояви - ларингоспазъм, бронхоспазъм, апнея.
Барбитуровите анестетици потенцират ефекта на леворфанола. Когато се дават заедно дозата на последния трябва да се редуцира.
Обичайната доза е 2 mg перорално или подкожно. При необходимост може да се увеличи на 3 mg. Прилага се и бавно венозно. При стари хора дозата се редуцира - може да предизвика потискане на дишането.
 

Реклама