Lipiodol Ultra-Fluide

Синоними: Lipiodol Ultra-Fluide (Guerbet Labs, Byk Gulden)

Лекарствени форми:

Действие:

Съдържа 0,96ml етилов естер на мастна киселина на йодирано папаверово масло в 1ml. Еквивалентно е на 0,48g йод.

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

За визуализиране на аксиларните лимфни възли, контрастното вещество се инжектира на гърба на китката в обем 3-6 ml на крайник. Количеството, необходимо за фистулография се определя от лумена и дължината на фистулния канал.

Инжектира се на гърба на ходилото или китката на височина на I-IV интердигитална гънка при легнало положение на пациента. Препоръчително е използването на автоматичен инжектор, при скорост 3,8-9,6 ml/h. Движението на контрастното вещество трябва да се контролира на рентген. Инфузията трябва да се прекрати при достигане на нияво на 5-и гръден прешлен. За визуализиране на ингвиналните, илиакалните, и параорталните лимфни възли при възрастни е необходимо 5-8 ml контрастно вещество на крайник. Максималното количество за възрастен пациент е 20ml. То не трябва да се превишава поради опасност от мастна емболия.
Доказана свръхчувствителност към йод съдържащи препарати, манифестна тиреотоксикоза, тежко общо състояние, прясна туберкулоза с фибрилитет.
Алергични реакции се проявяват рядко, най-често след подкожно въвеждане на препарата. Възможни са мастни микроемболии с проявена или липсваща клинична симптоматика.
Лимфографии и фидтулографии.
Препаратът е представител на мастните рентгеноконтрастни вещества. Отличава се с много нисък вискозитет, което го прави подходящ за линкографии, фистулографии, сиалографии. Въвеждането му в периферните лимфни съдове позволява рентгеново да се визуализира лимфната система до dustus thoracicus.
ампули.
 

Реклама