Lisuride (DCI)

Синоними: Dopergine (Schering), Cuvalit (Schering).

Лекарствени форми: Dopergine – tabl. x 0,2 mg, Cuvalit – tabl. x 0,025 mg.

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

При мигрена се прилага Cuvalit таблетките по 0,025 mg по следната схема: първи и втори ден – по една таблетка вечер, трети и четвърти ден – по 1 таблетка сутрин и вечер, след петия ден – 3 пъти по 1 таблетка.

Първия ден 0,1 mg вечерта, втория ден – два пъти по 0,1 mg, сутрин и вечер, а от третия до четиринадесетия ден 3 пъти по 0,1 mg. Взема се по време на ядене. В случай на галакторея лечението продължава до спирането и. В случай на аменорея лечението продължава до появата на нормални цикли.
Тежки артериални циркулаторни смущения, психични нарушения. Налага се предпазливост при приложението му у водачи на МПС, при болни с бъбречна и чернодробна недостатъчност. Да не се приема алкохол по време на лечението с допергин.
Храносмилателни смущения: ортостатична хипотония, рядко колапс; психични смущения – обърканост, халюцинации, делири, психо-моторна възбуда. Наблюдават се при високи дози, главно при пациенти с предхождащи психични нарушения. Може да има кожни реакции, отоци по долните крайници, смущения на съня. Не се препоръчва едновременното му приложение с макролиди: триацетилолеандомицин, еритромицин и йозамицин, които могат да повишат плазмените му концентрации. При комбинация с невролептици се получава реципрочен антагонизъм.
За лечение на последици на хиперпролактинемията: при жени – тежки нарушения в менструационния цикъл, със или без галакторея, стерилитет, галакторея. При мъже: гинекомастия, импотенция. Акромегалия. За профилактика на мигренозни пристъпи.
Лизуридът е допамин-рецепторен агонист. Потиска секрецията на пролактина на нивото на хипоталамус – хипофиза и намалява хиперпролактинемията.
 

Реклама