Loperamide (DCI)

Синоними: Imodium (Janssen), Imodium (G. Richter), Imodium (Mc Neil Consum), Vacontil (Medochemie-Cyprus), Sanifug (Dr. A. Wolff), Loperamid Heumann (Heumann), Loperamid-Ratiopharm (Ratiopharm), Loperamid Stada (Stadapharm), Lopedium (Hexal Pharma), Azoperamid (Azupharma), Duralopid(Durachemie), Altocel (Irex).

Лекарствени форми: Caps. et tabl. x 2 mg; Sol. fl. x 100 ml (1 ml = 25 капки = 2 mg).

Действие: Мощно симптоматично антидиарично средство с висока ефективност и продължително действие. Намалява чревната перисталтика чрез пряко периферно действие на чревната стена. Има антисекреторна активност чрез повишаване на хидроелектролитния инфлукс от лимунена на червата към плазматичния плюс на ентероцитите и чрез намаление на обратния инфлукс. Този ефект се наблюдава по-специално при бактериални диарии, причинени от ентеротоксини. Забавя преминаването на чревното съдържимо през дебелите черва, като повишава сегментните контракции. В използваните дози не оказва ефект върху ЦНС.

Показания: За симптоматично лечение на остри и хронични диарии с различна етиология.

Особености на приложение и дозировка: При остри диарии началната доза е 2 капсули, а поддържащата - по 1 капсула след всяко изхождане на диарични изпражнения. При хронични диарии се назначава по 3 - 6 капсули дневно. Дневната доза за възрастни не бива да надвишава 8 капсули.

При деца над 8 години се дозира по 1 - 2 капсули (максимално 6 капсули) дневно. На деца от 2 до 8 години се прилага под формата на разтвор, 1 ml от който има 27 капки и е равен на 0,2 mg лоперамид. Една кафена лъжичка е равна на 5 ml = 135 gtt = 1 mg лоперамид. Дозира се при остри диарии средно по 10 gtt/kg за 24 h, разделена в 3 приема, без да се надвишават 30 gtt/24 h. На практика дозировката при децата може да се изчисли по формулата:

броят на капките = теглото в kg х 4 gtt.

Тази доза трябва да бъде повторена толкова пъти, колкото изхождания на течни или кашави изпражнения има, без да се надвишават 5 приема дневно.

При хронични диарии началната дневна доза е 10 gtt/kg, като тя трябва да се адаптира според възрастта, резултата и състоянието на детето, като се следи да не се предозира.

По време на лечението с имодиум е необходимо да се проведе рехидратация на организма чрез венозни инфузии или per os, като се адаптира съобразно състоянието и възрастта на болния и интензитета на диарията.

Странични ефекти: Запек, сухота в устата, дискомфорт, гадене, повръщане, световъртеж, прояви на свръхчувствителност включително зачервяване на кожата.

Противопоказания: Бременност, чернодробна недостатъчност, при остри тласъци на ХУХК, в острата фаза на бактериална дезинтерия с наличие на кръв във фекалиите и с изразен фебрилитет. 

 

Реклама