Lornoxicam (DCI)

Синоними: Xefo (Nycomed Amersham).

Лекарствени форми: Tabl. x 4 mg et x 8 mg; Fl. x 8 mg pro inj. i.m. et i.v.

Действие: Lornoxicam или хлортеноксикам е нов представител на оксикамовата група. Той инхибира, подобно на останалите НПВС, простагландиновата синтеза на ниво на циклооксигеназата. Сравнен с пироксикам и теноксикам, лорноксикамът показва 10 пъти по-мощен ефект. Той инхибира 20 до 100 пъти по-силно синтезата на PgD2. Има изразена противовъзпалителна активност при ревматичен артрит, анкилозиращ спондилат и остеоартрози. Освен това, за разлика от останалите НПВС, лорноксикам стимулира синтезата на протеогликани и спомага за възстановяване на ставните хрущялни структури, засегнати при възпалителни процеси, например ревматичен артрит.

Лорноксикамът има изразен аналгетичен ефект при болков синдром от различен произход, който е равен или по-добър, отколкото при използването на опиоиди. Приложен в дози от 4 до 8 mg напълно купира болката в течение на 1 h, като продължителността на аналгетичният му ефект е около 8 h. Аналгетичният ефект на 16 mg лорноксикам е равен на ефекта на 100 mg мускулно приложен трамадол. При болка от канцерогенен произход има по-добър ефект от напроксена. Инжектиран интравенозно той повишава серумните нива на ендогенните морфини - динорфин и бета-ендорфин, което вероятно е част от аналгетичния му ефект. Проучванията показват, че той действа и на ниво на ЦНС.

Лорноксикамът се абсорбира бързо и напълно след орален прием. С плазмените протеини се свързва в 99%. Концентрацията му в синовиалната течност е около 50% от тази в кръвната плазма, което обяснява регенериращите свойства на препарата върху хрущялната тъкан. След многократно приложение не води до кумулация. Плазменият му полуживот е около 4 h, независимо от прилаганата доза. Метаболизира се напълно до неактивни деривати.

Показания: При болков синдром от различен произход;

  • Неоплазии, лумбалгии, спинални травми, мигрена;

  • След хирургични интервенции - ламинектомии и дисектомии, операции на коленните връзки, хистеректомия, епизиотомия и при лицево-челюстни интервенции.

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Активни стомашно-чревни заболявания, тежка хепато-целуларна недостатъчност, напреднала ХБН, в първите 3 месеца на бременността и по време на кърмене, свръхчувствителност.
Има сравнително добра поносимост. Не проявява седативен ефект, не води до привикване и гастро-интестиналните странични ефекти са значително по-слаби и се наблюдават по-рядко в сравнение с употребата на Naproxene, Indomethacine, Piroxicam и Diclofenac. Няма мутагенно, канцерогенно и фототоксично действие.
Перорално се прилага от 4 до 8 mg дневно. Ефективната дневна доза е 16 mg, разпределена в 2 приема. Максималната дневна доза е 32 mg. Парентерално - мускулно или венозно се прилага 1 - 2 пъти дневно по 8 mg.
 

Реклама