Lymecycline (DCI)

Синоними: Tetralysal (Farmitalia C.Erba).

Лекарствени форми: Caps. x 150 mg.

Действие: Лимециклинът е полусинтетичен антибиотик от групата на тетрациклините. Има бактериостатичен тип на действие, чийто спектър обхваща: Brucella, Chlamydia, Corynebacterium acnes, гонококи, лептоспири, Haemophilus, листерии и менингококи (без техните менингеални локализации), микоплазми, Ureaplasma urealyticum, Pasteurella, рикетзии, Treponema pallidum, Vibrio cholerae.

Има добра и бърза ентерална абсорбция и достига ефикасна плазмена концентрация към края на първия час, а максимална концентрация между 3-ия и 4-ия час след перорално приемане. Едновременното му внасяне с храната и специално с мляко не изглежда да повлиява съществено абсорбцията му. Лимециклинът има добра интра- и екстрацелуларна дифузия. При обичайна дозировка се получават ефикасни концентрации в повечето тъкани: белите дробове, костите, мускулите, черния дроб, жлъчката, пикочния мехур, но главно в женските полови органи, простатата и урината. Плазменият му полуживот е около 10 h. Около 65 % от приетата доза се елиминира към края на 48-ия час, главно с урината и допълнително с жлъчката.

Показания: Прилага се за лечение на системни инфекции и инфекции на бронхо-пулмоналната система, на жлъчните пътища и жлъчния мехур, в офталмологичната практика. Предпочитана индикация на лимециклина са инфекциите на женските и мъжки полови органи: яйчниците, тръбите, матката, плацентата, тестисите, простатата, пикочния мехур, бъбреците и отводящите пикочни пътища. Специална индикация – акне. Не се препоръчва за лечение на сифилис, с изключение на случаите с алергия към бета-лактамни антибиотици.

Обичайна дозировка: 600 mg/24 h, разпределена в 2 приема.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 600 mg дневно или 4 капсули по 150 mg, разпределени в 2 приема, за предпочитане извън периодите на хранене. При акне се прилага по 300 mg/24 h в продължение на 10 – 15 дни, а след това се провежда поддържащо лечение с по 1 капсула дневно. При тежки чернодробни заболявания и при ХБН трябва да се прилага предпазливо.

Взаимодействие с други лекарства: Лимециклинът трябва да се прилага през интервал от около 2 h след приемането на антиациди и железни препарати, тъй като те намаляват абсорбцията му.

Странични ефекти: Дисхромия и хипоплазия на емайла на зъбите, когато се прилага при деца под 8 годишна възраст. Диспептични прояви – гадене, повръщане, болки в епигастриума, анорексия, диария, глосити, ентероколити. Може да се развие аноректална кандидоза. Алергични прояви – уртикария, пруритус, оток на Квинке, анафилактоидна реакция, ревматоидна пурпура, перикардити, екзацербация на предшестващ лупус. Реакции на фоточувствителност, много рядко еритродермия. Много рядко хематологични реакции – хемолитична анемия, левко- и тромбоцитопения, еозинофилия.

Противопоказания: Алергия към тетрациклинови препарати, деца под 8-годишна възраст, бременни и кърмачки.

 

Реклама