Lynestrenol (DCI)

Синоними: Orgametril (Organon), Exluton (Organon).

Лекарствени форми: Orgametril – tabl. x 5 mg; Exluton – tabl. x 0,5 mg.

Действие: Синтетичен прогестаген, производно на 19-нортестостерона. Активен при перорално приложение. Гестагенната му активност е почти равна на тази на прогестерона. Независимо от това линестреолът не повлиява бременността. Приложен непрекъснато в микродози от 0,5 mg той има контрацептивно действие – води до промени в цервикалната слуз, които не позволяват перетрирането на сперматозоидите, потиска нидацията на нивото на ендометриума, но без да води до атрофия. Индексът на Pearl е 0,56 – 0,8 за 100 жени/години.

Показания: - Първична и вторична аменорея, за изместване на менструацията, при стерилитет от недостатъчна функция на жълтото тяло, хипоплазия на матката, ендометриоза, дисфункционални маточни кръвотечения.

  • В микродози непрекъснато за орална контрацепция при жени, за които съдържанието а естроген в контрацептивния препарат е противопоказано – захарен диабет, хиперлипопротеинемия, ИБС, варикозен синдром и други.

Особености на приложение и дозировка

Като орално контрацептивно средство се прилага по 1 таблетка от 0,5 mg всеки ден като се започва от първия ден на менструалния цикъл, без прекъсване даже и в случаите когато има евентуално кървене.

Странични ефекти

: Безсъние, кръвотечения, промени в либидото, напрежение в гърдите. 
: При ендометриоза по 5 mg дневно от 6 месеца до 1 година. При ювенилни кръвотечения по 10 – 15 mg в продължение на 14 дни, лед това от 16-ия до 20-ия ден на цикъла по 5 – 10 mg дневно в продължение на 3 – 4 цикъла. За индукция на аменорея по 10 mg дневно. При менорагия и хиперменорея по 5 – 10 mg от 16-ия до 25-ия ден на цикъла.
 

Реклама