Madecassol (Syntex)

Синоними:

Madecassol (La Roche), Asiaticoside

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

- При изгаряния от I, II и III степен.

- При травматични и хирургични рани, особено за подготовка за трансплантация на тъкани, при контрактури, фибрози и други.

- Келоиди, хипертрофични цикатрикси

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Перорално отначало се провежда ударно лечение с 6 таблетки дневно, разпределени в 3 приема по време на ядене, след което дневната доза се намалява на 3 таблетки. Мускулно се прилага със стъклена спринцовка по 1 ампула дневно. Не се прилага венозно!!! Под формата на пудра или унгвент се нанася върху ранената повърхност 1 или 2 пъти дневно, като се спазват всички правила на асептика. Под формата на Madecassol Tulgras се прилага 1 път дневно, като предварително раната се почиства и дезинфектира, импрегнираната тъкан се нарязва съобразно размера на раната и освободена от предпазните листове се полага върху раната, след което се прави превръзка.
Бременност, по време на кърмене, свръхчувствителност към съставките на препарата.
При перорално приложение може да се наблюдават диспептични прояви. Много рядко може да възникнат кожни алергични реакции, по-често при локално приложение и при мускулно инжектиране.
- При хронична вено-лимфатична недостатъчност с незарастващи варикозни язви.
Активният принцип на Madecassol е изолиран от мадагаскарското растение Sentella asiatica. Съдържащите се в препарата активни субстанции са тритерпенни деривати в следното съотношение: Asidum madecasicum 30%, Acidum asiaticum 30%, Asiaticoside 40%. Madecassol действа стимулиращо върху биосинтезата на колагена от фибробластите във венозната стена и кожата на човека. По този начин той спомага за подобряване на трофичните процеси в съединителната тъкан и ускорява процеса на цикатризация особено при болни от захарен диабет, ендартериити и затлъстяване. Като регулира количеството и качествено новообразуваната съединителна тъкан, Madecassol води до формирането на нехипертрофичен и еластичен цикатрикс и до възстановяването на подкожната тъкан. При хронична венозна недостатъчност той подобрява дегенеративните лезии на съединителната тъкан на ниво на перивенозната обвивка и бързо подобрява спазмите, болките, парестезиите, тежестта в долните крайници и води до намаление отока в тъканите. Абсорбира се бавно в стомашно-чревния тракт и максимална плазмена концентрация се получава в края на 4-ия час. Излъчва се до 95% от приетото количество с фекалиите.
Tabl. x 10 mg; Amp. x 20 mg/1 ml pro inj. i.m.; Pudra pro aplicatio localis 2 % fl. x 2,0 g et x 10,0 g; Ung. 1 % tuba x 10,0 g, x 25,0 g et x 40,0 g; Madecassol Tulgras – compresse de gaze sterile.
 

Реклама