Magnesii orotas (DCI)

Синоними: Magnerot (Wö rwag Pharma GmbH).

Лекарствени форми: Tabl. x 500 mg.

Действие: Magnerot в една таблетка съдържа 500 mg магнезиев оротат или 32,8 mg магнезий. Магнезият регулира енергичния баланс на клетката. Той е естествен антагонист на Са и естествен антиагрегант. Има директно вазодилатиращо действие върху периферните съдове и релаксиращ ефект при крампи на напречнонабраздената мускулатура. Оротовата киселина осигурява преминаването на Mg++ през клетъчната мембрана. Тя стимулира протеиновата синтеза в миокарда и компенсира загубите на АТФ. Допринася за развитието на компенсаторна хипертрофия на миокарда и подобрява левокамерната функция след исхемия.

Показания: - за профилактика на ИБС, миокарден инфаркт и миокардни некрози, периферна атеросклероза, артериити.

  • При ритъмни нарушения от типа на torsade de piontes - тахикардии, камерни аритмии след лечение с дигиталис, камерни тахиаритмии при хипомагнезиемия.

  • При мускулни крампи.

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Нарушена бъбречна функция и при склонност към образуване на калциево-магнезиеви и амониево-фосфатни конкременти. 
При висока дозировка може да се получат кашави изпражнения до диария, които отзвучават след намаляване на дозировката.
При едновременно приложение с тетрациклини и с железни препарати може да се наруши абсорбцията им поради което трябва да се приемат 2 - 3 h след приемането на Magnerot.
Лечението се провежда отначало по 2 таблетки 3 пъти дневно в продължение на 1 седмица, след което се преминава на 2 - 3 таблетки дневно. Курсът на лечение продължава най-малко 6 седмици. Таблетките се приемат с малко вода.
 

Реклама