Magurlit (Chinoin), Lithurex (Tosse)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

-За профилактика на рецидивиращи бъбречни или мехурни уратни или смесени уратно-оксалатни конкременти.

-За профилактика на уратната уролитиаза, след литотрипсия, при условие, че няма пикочна инфекция.

-При хиперурикемия, в комбинация с алопуринол.

-При цистинова уролитиаза, като помощно средство при лечение с тиопронин или D-пенициламин.

Особености на приложение и дозировка:

Особености на употреба:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Да не се прилага при пикочни инфекции с алкална урина! Поради значителното съдържание на натрий и калий в препарата да не се прилага при пациенти със сърдечна недостатъчност!
Рядко се наблюдават транзиторни гастро-интестинални смущения, които обикновено не са тежки и не се налага спиране на лечението.
Единичната доза се разтваря в чаша с вода и се изпива, без да се сдъвкват гранулите.
Дозировката е винаги индивидуална. Средната начална доза е 6,0 – 8,0 g/24h, разпределена в 3 приема или сутрин и обед по 1 кесийка от 0,2 g и вечер една или 2 кесийки. Адекватната дозировка се определя съобразно реакцията с урината, която се контролира с приложените към опаковката индикаторни хартийки, като рН трябва да варира между 6,2 и 6,8.
- За разтваряне на уратни конкременти, когато рН на урината е трайно под 5,5.
Комбиниран препарат, в който лимонената киселина и цитратите променят рН на урината от кисело в алкално направление и улесняват екскрецията на уратите, а така също спомагат за разтварянето на уратните конкременти. Пиридоксинът (Vit.B6) намалява образуването на ендогенни оксалати, като подобрява трансаминирането на глиоксилата в глицин. Магнезият инхибира образуването на оксалатни и смесени – уратни и оксалатни, конкременти.
Granul.in sacculus x 2,0 g = Pyridoxini hydrochloridium 8 mg + Magnesii citras 180 mg + Ac.citricum 270 mg + Natrii citras 723 mg + Kalii citras 794 mg.
 

Реклама