Maraslavin original (Sopharma)

Лекарствени форми: Sol. fl. x 100 ml.

Състав: Съдържа отвара от Artemis pontica, Flores carryophyli, Fructus piperis nigri, Rhizoma Zingiberis и добавка на Ammonium chloratium и Acidum aceticum.

Действие: Приложен върху възпалителните тъкани препаратът предизвиква първоначално хипермия, вследствие на което се повишава ексудацията във възпаления участък. Като прониква в дълбочината на венеца мараславинът действа противовъзпалително и води до увеличаване на колагенните фибрили, в резултат на което в края на лечението гингивата се уплътнява и епителизира. Има известно бактериостатично действие спрямо фузоспирилите. Не разтваря цемента, дентина или емайла на зъбите и намалява свръхчувствителността на оголените зъбни шийки. След няколкодневна употреба премахва лошия дъх от устата.

Показания: Прилага се за лечение на възпалителните форми на амфодонтозата – пародонтоза и алвеоларна пиорея, с вече образувани венечни джобчета.

Особености на приложение и дозировка: лечението се провежда след отстраняване на зъбния камък. Провеждат се инстилации посредством рехави памучни дренчета, напоени с препарата. Размерът им е в зависимост от широчината на гингивните или костните джобчета, в които се прави интервенцията.

Поставените дренчета престояват в джобовете 5 – 6 min , след което се подменят с нови, като процедурата се повтаря 5 – 6 пъти за един сеанс, за всеки джоб последователно.

Лечението се провежда на интервали в продължение на 3 месеца, в течение на който срок болният трябва да премине през 17 – 20 сеанса, в зависимост от сложността и тежестта на заболяването. Първите 5 – 6 сеанса се провеждат през ден, а останалите се определят от стоматолога.

Странични ефекти: Може да възникнат втрисания, които се дължат на плътно дрениране и задръжка на гнойни секреции, особено при престояване на дренчетата. След изваждането им състоянието на болния се подобрява.

Противопоказания: По време на лечението болният не трябва да се излага на прекомерно слънчево облъчване, да не провежда успоредно лечение с други медикаменти и да не употребява четка и паста за зъби.

 

Реклама