Marie Rose shampooing (Smith Kline Beecham), Marie Rose lotion (Smith Kline Beecham)

Лекарствени форми: Shampooing fl. x 125 ml = Ext. Pyrethri 25 % 1,575 g + Piperonyle butoxide 1,313 g; Lotion fl. x 125 ml = Pirethrines 0,375 g + Acidum aceticum 5,0 g.

Действие: Естествените пиретрини от растителен произход имат изразено инсектицидно действие и по специално педикулоциден и лентициден ефект – унищожават главовите и дрешните въшки и техните гниди. Тяхното бързо настъпващо инсектицидно действие се обуславя от невротоксичната им активност спрямо артроподите. Комбинацията от Ext. Pyrethri и Piperonyle butoxide има синергичен педикулоциден и лентициден ефект.

Показания: За лечение на pediculosis capitis.

Особености на приложение и дозировка: Шампоанът се аплицира върху цялата коса на главата, предварително намокрена. Косите се разтриват от корена нагоре по цялата им дължина. Оставя се да действа 5 – 10 min, след което косата се изплаква обилно с вода. Полезно е косата да се разреше с гъст гребен, за да се отделят мъртвите въшки и гниди. Тази процедура се поваря след 24 h. С лосиона косата на главата се разтрива в продължение на много минути, след което се покрива с кърпа и се оставя в продължение на 2 – 3 h. Косата се реше с фин гребен и се изплаква обилно с хладка вода. При тежко опаразитяване се препоръчва лосионът да се използва вечер и измиването на косата да стане на другата сутрин. Тази апликация се повтаря в няколко последователни дни. ако останат гниди, процедурата се повтаря 1 седмица по късно. Трябва да се избягва контакт на шампоана и лосиона с лигавиците и очите.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Деца под 30 месеца, алергия към съставките на препарата.
Пиретрините са слабо токсични за човека. При контакт с лигавиците може да се получи усещане за парене и енантем.
 

Реклама