Maxepa (Pierre Fabre)

Лекарствени форми:

Състав:

Омега-3-полиненаситени мастни киселиин 30%, от които:

Acidum eicosapentaeniucum (EPA) 180 mg

Acidum docosahexaenicum (DHA) 120 mg

Alphatocopherol acetate 1,75 mg (2 UI)

Действие:

Клиничните изследвания показват, че Махера при ежедневно приемане намалява значимо плазмените концентрации на триглицеридите. Когато има и съчетано намаление на нивата на плазмения холестерол, съществува паралелно увеличение на HDL холестерола. Хиполипемичният ефект се задържа, когато лечението е продължително – 2 години и повече и изчезва една до 4 седмици след спиране на лечението. Механизмът на антихипертриглицеридемичното действие на Махера не е напълно осветлен. Една от вероятните хипотези е потискане биосинтезата на VLDL. Полинаситените мастни киселини на Махера – ЕРА и DHA се резорбират главно в проксималната част на тънките черва. След резорбцията процентът на мастните киселини от серията омега-3 се увеличава в плазмените триглицериди и свободните мастни киселиин, за сметка на мастните киселини от серията омега-6. ЕРА заедно с арахидоновата киселина са прекурсори на простагландините, но противоположно на арахидоновата киселина, ЕРА потиска in vitro и in vivo агрегацията на тромбоцитите. Счит асе, че ЕРА в допълнение към диетичния режим може да предотврати развитието на ИБС и да ограничи тромботичните процеси.

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Алергия към някои от съставките.
Рядко се наблюдават гадене и уригване.
При едновременно приложение с антикоагуланти може да доведе до удължаване времето на кървене, което налага редукция на дозировката на антикоагулантите.
По 2 капсули 3 пъти дневно продължително време. При комбинирано лечение с нитрати при болни със стенокардия намалява нуждата от нитрати.
Лечение на ендогенните хипертриглицеридемии, самостоятелни или преобладаващи, в допълнение към адекватен и прилежно спазван диетичен режим или при тип ІІ Б, ІІІ и ІV по Fredrickson.
Препаратът представлява масло от месото на риба с висока концентрация на полинаситени мастни киселини от серията омега-3 (30%) под тяхната естествена форма на триглицериди: Acidum eicosapentaeniucum или ЕРА – 18 %, Acidum docosahexaenicum или DHA – 12%.
Естествено масло то месо на риба 1000 mg
Caps.
 

Реклама