Maxitrol

Синоними: Maxitrol (Alcon)

Лекарствени форми:

Действие:

Глюкокортикостероидите потискат противовъзпалителния отговор на организма на редица агенти и най-вероятно забавят оздравителния процес. В случаите, когато потискането на защитните механизми на организма при инфекции се отчита като клинично значимо, се препоръчва включване на противомикробен препарат.

Антибактериалната компонента е включена, за да осигури действието срещу чувствителни на този препарат микроорганизми. Неомицинът е ефикасен срещу: стафилококус ауреус, коринебактериум дифтерие, стрептококус вириданс, ешерихия коли, клебсиела пнеумоние, протеус вулгарис, аеробактер аерогенис, хемуфилус инфлуенце. Полимиксин В сулфат е активен срещу: псевдомонас аеругиноза, аеробактер аерогенес, ешерихия коли, клебсиела мнеумоние, бацила на Кох-Уикс. Когато се препоръчва едновременната употреба на противобактериален и стероиден препарат, дава следните предимства: по-голямо удобство за пациента, сигурност че е предписана необходимата доза от двата препарата, осигурена съвместимост.

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Приложението на препарата е противопоказано пеи непълно отстраняване на чуждо тяло от роговицата.

Внимание! Продължителното приложение на препарата може да доведе до глаукома с увреждане на зрителния нерв, намаление на зрителната острота, дефекти на зрителното поле. Възможно е и развитието на задна капсулна катаракта. Продължителната употреба може да потисне противовъзпалителния отговор на организма и по този начин да увеличи риска от вторична инфекция. Наблюдавани са случаи на перфорация на очната ябълка при прилагане на стероиди в случаите на заболявания, причиняващи изтъняване на роговицата и склера. При гнойни процеси на очната ябълка, локалното използване на стероиди може да маскира или да засили съществуващата инфекция.

Прилагането на тези препарати за повече от 10 дни изисква рутинно измерване на вътреочното налягане.

Особено внимание следва да се отдели при лечение на херпес симплекс.

При продължителна употреба, очите са предразположени към допълнителна поява на гъбичкова инфекция на роговицата. Това трябва да се има в предвид в случаите, когато лечението със стероиди е започнато при налична язва на роговицата.

Възможно е развитие на вторична бактериална инфекция, поради потиснатата защитна реакция на организма.

Особености на приложение и дозировка:

Препоръчва се дозировката да се определи под строг лекарски контрол.
Противопоказан при епителиален херпес симплекс, кератити, шарка, варицела, както и при други вирусни заболявания на конюнктива и роговицата. Не се препоръчва и при микробактериална и гъбичкова инфекция на очните структури. Свръхчувствителност към някоя от съставките.
Продължителната употреба може да доведе до повишаване на вътреочното налягане, задна кортикална катаракта, вторични инфекции, маскиране на бактериална инфекция, при роговични язви може да се достигне до перфорация на роговицата.
Възпалителни процеси на окото, когато се препоръчва едновременна употреба на противобактериален и стероиден препарат
Препаратът има следните активни компоненти – дексаметазон, неомицин, полимиксин В сулфат.
очни капки, унгвент.
 

Реклама