Mazindole (DCI)

Синоними: Mazindol (Ciech Polfa), Teronac (Novartis), Sanorex (Novartis), Mazanor (Wyeth-Ayerst).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Глаукома, напреднала бъбречна, сърдечна и чернодробна недостатъчност, повишена нервна възбудимост, бременност, лактация, свръхчувствителност към теронак. Да се прилага предпазливо при водачи на МПС и работещи с опасни машини и установки.
Сухота в устата, тахикардия, запек, безсъние, тремор, депресия, много рядко алергични реакции, импотенция, намалено либидо, преходни микционни смущения.
Не се препоръчва едновременното му прилагане с инхибитори на МАО, с антихипертензивни средства и с адренергични инхибитори като гванетедин, бетанидин и дебризокин
Обичайната дозировка е 3 пъти дневно по 1 таблетка от 1 mg 1 h преди ядене или по 2 mg наведнъж 1 h преди обяд. Трябва да се прилага минимална ефективна доза. Курсът на лечение продължава 3 месеца, а при добра поносимост и при необходимост и до 6 месеца, но при редовен клиничен контрол.
Прилага се за краткотрайно лечение в продължение на няколко седмици на екзогенно затлъстяване при възрастни и деца над 12 години, като помощно средство при прилагане на рестриктивни хранителни режими з аредукция на наднормената телесна маса.
Мациндолът представлява трициклично имидазо-изоиндолово производно. Различава се не само по химична структура, но и по механизма на действието си от амфетаминовите производни. Той улеснява отчасти електроактивността в септалната област на мозъка и селективно стимулирацентъра на насищането във вентро-медиалните хипоталамични ядра. В малки дози потиска чувството за глад и води до редукция на телесната маса още през първите десетина дни от лечението. Осигурява продължително потискане на апетита и дава възможност за дълготрайно лечение при оптимална дозировка. В лечебни дози няма психостимулиращо действие. Излъчва се главно с урината и отчасти с фекалиите.
Tabl.x 1 mg et x 2 mg.
 

Реклама