Mebeverine (DCI)

Синоними: Duspatalin (Solvay Pharmaseuticals), Colopriv (Debat).

Лекарствени форми: Duspatalin (Solvay Pharm) - tabl. x 135 mg, caps. x 200 mg; Colopriv - caps. x 100 mg.

Действие: Mebeverine е мускулотропно спазмолитично средство с директно действие върху гладката мускулатура на гастро-интестиналния тракт, като облекчава спазмите, без да влияе върху нормалния мотолитет на червата. Действието му е сравнимо по качество с това на папаверина, но е 2,5 пъти по-силно. Тъй като това действие не е медиирано от автономната нервна система, липсват обичайните антихолинергични странични ефекти и препаратът може да се прилага и при хипертрофия на простатата и глаукома. След орално приложение бързо и пълно се абсорбира. Не се излъчва непроменен, а се метаболизира напълно. Пръвият етап на метаболизиране е хидролиза, при която се получава вератрикова киселина и мебеверинов алкохол. Вератриковата киселина се излъчва в урината, мебевериновият алкохол също, една част като съответната карбоксилова киселина. Не преминава в майчиното мляко.

Показания: Лечение на гастро-интестинални спазми, предизвикани от органични заболявания и коремна болка, свързана с функционални заболявания на гастро-интестиналния тракт при възрастни и деца над 3 години.

Обичайна дозировка: По 1 таблетка три пъти дневно 20 минути преди хранене или 2 пъти по 1 капсула от 200 mg.

Особености на употреба: Таблетките и капсулите да не се дъвчат! Duspatalin 200 mg капсули, не е подходящ за приложение при деца!

Взаимодействие с други лекарства: Няма данни за взаимодействия с други лекарства и други форми на взаимодействия.

Странични ефекти: Рядко кожни реакции (обрив или уриткария).

Противопоказания: Свръхчувствителност към някоя от съставките на продукта.

 

Реклама