Mellivinon (Sopfarma)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

- В неврологичната практика – неврити, невралгии, радикулити, дискова херния, лумбаго.

- Съдови заболявания – ендартериити, тромбофлебити, болест на Рейно, акроцианоза.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Преди започване на лечението се прави проба за изпитване на индивидуалната чувствителност, като 2 – 3 капки от линимента или 2 – 3 mm от унигвента се втриват върху 2 – 3 cm2 от кожата на предлакътницата. При липса на силно зачервяване, подуване и сърбеж до 24 h след приложението, лечението започва с ежедневно втриване на малки дози меливенон сутрин и вечер върху кожата на засегнатите зони. В зависимост от поносимостта и от характера на заболяването количеството на препара за втриване се увеличава до достигане на оптимален ефект, като прилаганата доза не бива да надвишава 1/3 от съдържанието на тубата или на флакона. Лечебният курс продължава 2 – 8 седмици. За засилване на ревулсивния ефект третираният участък може да се покрие с парче вълнен плат или бархет, което не се сменя и не се пере до края на лечението. При тромбофлебити втриването на препарата трябва да става леко без масажиране.
Свръхчувствителност към пчелна отрова, остри инфекциозни заболявания, кахексия, бременност, деца до 5 години, захарна болест, гломерулонефрити, хепатити.
Може да се наблюдават общи реакции – неразположение, тръпки, повишаване на температурата, главоболие, гадене и повръщане. При повишена чувствителност – уртикария, тахикардия, болки в ставите, гърчове.
- За допълващото лечение при възпалителни процеси в ставите и мускулите – артрити, периартрити, бурсити, тендовагинити, дегенеративни ставни заболявания, миозити, склеродермия.
Основният действащ принцип на меливенона е пчелната отрова, която представлява комплекс от биологично активни вещества, от които най-голямо значение имат пептидите мелитин и апамин и ензимите хиалуронидаза и фосфалипаза А2. Приложена локално върху кожата, пчелната отрова води до хиперемия и като подобрява кръвоснабдяването действа обезболяващо и спомага за отстраняване на продуктите на възпалителния процес. За благоприятния ефект на пчелната отрова върху пртичането на възпалителния процес значение има нейното стимулиращо влияние върху системата хипофиза-надбъбречна кора и повишената инкреция на кортикуидни хормони. Съдържащите се в нея ензими хиалуронидаза и фосфолипаза А2 повлияват благоприятно възпалителния процес в ставите, съдовите стени и нервите, като ограничават реакцията на съединителната тъкан, а така също и чрез противосъсирващата си активност. Ревулзивното действие на меливенона се подсилва от съдържащата се в линимента камфора, а обезболяващия ефект – от хлороформа, който блокира периферните сетивни рецептори. За съдоразширяващият ефект на унгвента меливенон допринася и бензиловия естер на никотиновата киселина.
Ung. tuba x 18,0 g; Liniment fl. x 100,0 g.
 

Реклама