Meloxicam (DCI)

Синоними: Movalis (Boehringer Ingelheim).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Обичайна дозировка:

1 – 2 таблетки дневно.
Дозира се по една таблетка дневно при активирана остеоартроза, а при ревматоиден артрит – до 15 mg/24 h. Таблетките се приемат с вода или друга течност по време на хранене. Максималната допустима доза е 15 mg/24 h. Не повлиява креатининовия клирънс при случаи на лека и средно тежка ХБН ( креатининов клирънс до 50 ml/min ).
Астма, стомашно-чревни заболявания, тежка хепатоцелуларна недостатъчност, напреднала ХБН, деца под 15-годишна възраст, бременност и кърмене.
Засилва миелотоксичното действие на метотрексата, нефротоксичността на циклоспорина, увеличава плазменото ниво на лития. Намалява действието на контрацептивите.
Понася се добре. Рядко се наблюдават диспептични прояви. Сравнително често се срещат в левкоцитите и тромбоцитите. Прояви на свръхчувствителност към препарата: сърбеж, уртикария, стоматит, рядко астма.
Прилага се за лечение на ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилартрит, остеоартрити, остеоартрози, подагра по време на пристъп и други.
Мовалис е нестероидно противовъзпалително средство от класа на еноловата киселина с противовъзпалителни, обезболяващи и антипиретични свойства. Потиска синтезата на простагландините, като избирателно инхибира СОХ-2 с което повлиява възпалението в засегнатия участък и в по-малка степен в стомашната лигавица и бъбреците. Има пълна ентерална резорбция и висока бионаличност – 90 % Показва доза-зависима крива на насищане. Свързва се с плазмените протеини над 99 % и има бърза пенетрация в синовиалната течност и възпалените тъкани. Метаболизира се пълно до неактивни метаболити и се екскретира 50 % с урината и 50 % с фекалиите. Има време на полуживот 16 – 20 h. Фармакокинетиката на мовалис не се променя при чернодробна недостатъчност. Може да се прилага и при болни с лека и средно-тежка ХБН.
Tabl. x 7,5 mg et x 15 mg.
 

Реклама