Mephenesine (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Показания

Балсамът се използва като помощно средство при масажи и за локално лечение на болезнените контрактури при функционални преобучение.

Странични ефекти

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: Таблетките се прилагат перорално по 6 до 12 дневно при възрастни. Балсамът се аплицира локално върху кожата многократно през деня, като се намазва и се масажира леко или се правят леки фрикции или след намазването се покрива с марля. Може да се използва при функционално преобучение като помощно средство при масажи. Трябва да се избягва контакта на балсама с лигавиците и с инфектирани рани.- да не се прилага под оклузивна превръзка. 
: Свръхчувствителност към някои от съставките на препарата. Балсамът не трябва да се прилага едновременно с други медикаменти, които причиняват локална хиперемия.
: Алергични реакции са наблюдавани много рядко при лечение с таблетки. Може да се наблюдава обща слабост, умора, леко нарушение в моторната координация. Може да се развие локална реакция на бенигнена хиперемия, дължаща се на съдоразширяващия ефект на метиловия никотинат.
: Таблетките и балсамът се прилагат като допълващо лечение на болезнените контрактури при дегенеративни заболявания на гръбначния стълб и при статични вертебрални нарушения – тортиколис, лумбалгии, дорзалгии.
: Мефенезинът спада към групата на малките транквилизатори, а фармакологично се отнася към централните миорелаксанти – действа на нивото на гръбначния мозък.
: Tabl. x 250 mg; Balsamum tuba x 80,0 g = Mephenesine 8,0 g + Methylii nicotinas 0,8 g + Exipiens q.s.
: Decontractyl (Synthelabo).
 

Реклама