Mercalm (Lab. Phygiene), Dramamine comp. (Searle)

Лекарствени форми: Mercalm

Действие: Комбиниран препарат, чиято основна съставка - дименхидринатът, е Н1-хистамин от групата на етаноламините с подчертано антиеметично и антинопатично (против морска болест) действие. Другата съставка на препарата - кофеинът, със своето стимулиращо действие компенсира отчасти седативния ефект на дименхидрината.

Показания: - За профилактика и лечение на гаденето и повръщането от различен произход, с изключение на тези, индуцирани от цитостатично лечение с антимитотични средства.

- За профилактика и лечение на кинетозите - морска, железопътна и въздушна болест.

Особености на приложение и дозировка:

Особености на употреба:

Взаимодействия с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бременност и лактация, глаукома, простатна хипертрофия, при водачи на МПС и управляващи опасни машини и установки поради риск от заспиване. При спортисти поради риска от позитивиране на тестовете за антидопинг контрол!
Сомнолентност, сгъстяване на бронхиалната секреция, сухота в устата, смущения в акомодацията, констипация, ретенция на урината, психично объркване или възбуждане при стари хора.
Да не се прилага комбинирано с други антихистаминови препарати, с невролептици, антипаркинсонови антихолинергични средства, трициклични антидепресанти, атропинови спазмолитици и с дизопирамид поради риск от потенциране на атропиновите ефекти. Да не се комбинира с идроциламид, който води до значително повишаване нивото на кофеина в организма, тъй като потиска катаболизма му в черния дроб.
Таблетките се приемат с малко вода. Употребата на алкохол по време на лечението се забранява строго.
Прилага се по 1 - 2 таблетки половин час преди отпътуването и евентуално още 1 таблетка по време на пътуването, но не повече от 3 таблетки за 24h.
- tabl. = Dimenhydrinate 50 mg + Coffein 10 mg; Dramamine comp. - tabl. = Dimenhydrinate 50 mg + Coffein 50 mg.
 

Реклама