Mesocarb (DCI)

Синоними: Pharmaneocarb (Sopharma), Sydnocarb (Medexport).

Лекарствени форми: Pharmaneocarb - tabl. x 10 mg; Sydnocarb - tabl. x 5 mg et x 10 mg.

Действие: Мезокарбът по химически строеж е близък до амфетамина, но във фармакодинамично отношение значително се различава от него. Психостимулиращият му ефект се развива постепенно, но е по-продължителен и без неприятни последствия. Той активира норадренергичните и допаминергичните механизми в областта на междуневронните синапси, но неговото допаминергично действие е по-слабо от това на амфетамина. Активира биоелектричните процеси кората и в подкоровите структури на главния мозък, намалява действието на сънотворните лекарства и има анорексигенно действие. Периферният му симпатикомиметичен ефект е по-слаб и рядко води до тахикардия и хипотензия. След прекратяване на лечението не се наблюдава отпадналост и сънливост. Стимулира предимно интелектуалната сфера и по-слабо двигателните функции. Абсорбира се добре в стомашно-чревния тракт. Метаболизира се в черния дроб и се излъчва с урината като метаболити и отчасти непроменен.

Показания: Прилага се при астенични, неврастенични и адинамични разстройства с различна етиология - интоксикации, инфекции, травми на главния мозък, лечение с невролептици и други. При умствена и физическа умора и сънливост. При деца трудно подаващи се на обучение или с потиснатост и вялост.

Особености на приложение и дозировка: Лечението се започва обикновено с малка доза 5 - 10 mg дневно. В зависимост от ефекта дозата се повишава до 20 - 25 mg/24 h в един или два приема - сутрин и на обед. Курсът на лечение продължава обикновено 3 - 4 седмици. Може да се комбинира с други психотропни средства.

Странични ефекти: Има добра поносимост. При предозиране може да се наблюдават безсъние, раздразнителност, хиперстенни невротични прояви, слабо повишение на артериалното налягане, понижение на апетита, които след адаптиране на дозировката отзвучават.

Противопоказания: Психомоторна и маниакална възбуда, ажитирани депресивни състояния, в острия период на съдови и травматични увреждания на главния мозък, инфаркт на миокарда, тежки форми на артериална хипертонимия.

 

Реклама