Mesterolone (DCI)

Синоними: Proviron (Schering).

Лекарствени форми: Tabl. x 25 mg.

Действие: Местеролонът притежава качествата на мъжкия полов хормон. При индивиди с хипогонадизъм спира нарастването на костите, като засилва остеохондралните съчленения, стимулира развитието на външните (пенис, скротум) и вътрешните (семенни мехурчета, проста) полови органи, дава тласък на окосмяването, мутацията на гласа, появата на либидо, засилва белтъчния анаболизъм и развитието на скелетната мускулатура, води до редукция на излъчването с урината на азот, натрий, хлор, фосфор и вода. Местеролонът не потиска в терапевтични дози хипоталамо-хипофизната гонадотропна функция.

Местеролонът е активен при орално приемане. Той се абсорбира напълно в стомашно-чревния тракт. Максимална плазмена концентрация се достига към 3-ия час от приемането и постепенно намалява до към 8-ия час. С плазмените протеини се свързва по-силно, отколкото тестостерона. За разлика от тестостерона, той не може да се превръща в естрогени. Метаболизира се в черния дроб и се излъчва под формата на метаболити главно с урината – до 80 % и около 20 % с фекалиите.

Показания: - При мъжки хипогонадизъм, дължащ се на първичен тестикуларен или гонадотропен дефицит.

  • Смущения в потентността, свързани с недостиг на андрогени.

  • При олигоспермия.

  • При хипофруктоспермия.

Особености на приложение и дозировка

  • При хипогонадизъм лечението е продължително и за оформяне на вторичните полови белези местеролона се приема по 1 – 2 таблетки от 25 mg 3 пъти дневно в продължение на много месеци, след което се продължава с поддържаща доза от по 1 таблетка 2 пъти дневно.

  • При смущения в потентността вследствие недостиг на андрогени лечението се започва с по 25 mg/8 h и след постигане на задоволителен резултат дозировката се намалява на 25 mg/12 h, а по-късно – на 25 mg дневно. Лечението продължава няколко месеца, като дозировката се индивидуализира, съобразно нуждите на пациента.

  • При инферлитет за подобряване броя и функционалните качества на сперматозоидите се предписва по 25 mg/8 h в продължение на 3 месеца, колкото е един цикъл на сперматогенезата. След интервал от един месец почивка, лечебния курс се повтаря при необходимост.

  • При постпубертетна недостатъчност на лайдиговите клетки местеролонът се прилага за повишаване количеството на фруктозата в еякулата по 1 таблетка два пъти дневно в продължение на няколко месеца.

Странични ефекти

Противопоказания

: Рак и аденом на простатата, рак на гръдните жлези у мъжа, тежка чернодробна, бъбречна и сърдечна недостатъчност, в предпубертетната възраст, състояния на агресивност. 
: Акне, гинекомасти, отоци, хиперкалциемия, особено при болни на легло. Изключително рядко могат да се развият чернодробни тумори. Позитивира пробите за антидопингов контрол! По време на лечението е необходимо да се контролира състоянието на простатата и на гръдните жлези.
:
 

Реклама