Metaproterenole (DCI)

Синоними: Metaprel (Novartis).

Лекарствени форми: Tabl. x 10 mg et x 20 mg; Sirupus fl. (5 ml = 1 чаена лъжичка = 10 mg); Aerosol fl. x 150 mg = 200 аерозолни дози.

Действие: Метапротеренол сулфатът представлява мощен бета-адренергичен стимулатор. В сравнение с изопротеренола той има по-подчертан ефект върху бета-2-адренергичните рецептори, които са предоминиращите рецептори в гладката мускулатура на бронхитите. Неговите бета-адреномиметични ефекти са свързани с активиране на интрацелуларната аденилатциклаза, ензимът който капитализира конверсията на АТФ в цАМФ. Повишените нива на цАМФ в гладкомускулните клетки на бронхите водят до релаксацията им и до потискане освобождаването на медиатори от мастоцитите, вследствие на което намалява бронхоспазмът и се подобрява белодробна вентилация. Прилага се за лечение на бронхиална астма, еластичен и астматиформен бронхит, белодробен емфизем, хронична обструктивна белодробна болест, силикоза, туберкулоза и други хронични пулмопатии, съчетани с влошаване на бронхиалната проходимост и на белодробната вентилация.

Показания:

Особености на приложение и дозировка: Перорално се дозира по 1 таблетка от 20 mg или по 2 таблетки от 10 mg или по 2 чаени лъжички от сиропа 3 – 4 пъти дневно. Аерозолната форма се дозира по 2 – 3 инхалации на всеки 3 – 4 h, като общата дневна доза не бива да надминава 12 инхалации.

Странични ефекти: Палпитации, тахикардия, хипертония, възбуденост, тремор, гадене и повръщане.

Противопоказания: Ритъмни нарушения с тахикардия, свръхчувствителност към препарата, бременност, хипертиреоидизъм, диабет. Налага се предпазливост при приложение му на болни с ИБС, хипертония, застойна сърдечна недостатъчност. 

 

Реклама