Methenamine ( DCI )

Синоними: Hexamin (Balkanpharma), Mandelamine (Parke-Davis), Urotractan (Klinge).

Лекарствени форми: Hexamin – tabl. x 500 mg; Mandelamine – drag. x 500 mg et x 1,0 g; Urotractan – film-tabl. x 1,0 g.

Действие: Представлява хексаметилентетрамин, който внесен перорално се абсорбира бързо в гастроинетстиналния тракт – 70 – 90 % от приетата доза. Една част от него се хидролизира веднага в киселата среда на стомаха до формадехид и амоняк. Формалдехидът се излъчва с урината и отчасти с жлъчката и действа антисептично и десенсибилизиращо. Абсорбираната част се екскретира в непроменена форма през пикочните пътища, където при наличие на кисела урина се хидролизира до формалдехид. Антибактериалния му спектър обхваща in vitro всички Gram (+) и Gram (-) микроорганизми и гъби. Инфекциите с Proteus (уреаза позитивни) не се повлияват от хексамина поради невъзможността да се подкисели урината.

Показания: Прилага се при рецидивиращи, неусложнени инфекции на долните пикочни пътища – цистити, цистопиелити, хронична бактериурия, при холецистити и холангити, иридоциклити и кератити, при уртикария и други.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 300 – 500 mg 3 – 4 пъти дневно. Действа само в кисела среда, поради което при алкална урина едновременно с препарата се дават и подкисляващи средства – Ammonii chloridum по 500 mg 3 – 4 пъти дневно след хранене. По същата причина по време на лечението с хексамин не се препоръчва приемането на алкализиращи препарати и напитки.

Взаимодействие с други лекарства: Не се комбинира със сулфамиди поради риск от кристалинна преципитация на нивото на пикочните пътища.

Странични ефекти: При свръхдозиране – диарии, гадене и повръщане. При продължително приложение в дневна доза превишаваща 2,0 g може да се появят протеинурия и хематурия.

Противопоказания: Напреднала ХБН, остри и гронични гломерулонефрити.

 

Реклама