Methylthiouracil (DCI)

Синоними: Alkiron (Spofa).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

При средно тежки и тежки форми на тиреотоксикоза се прилага в първите 10 дни по 250 mg три пъти дневно, следващите дни 2 пъти по 250 mg, а след това по 250 – 200 – 100 mg дневно в продължение на няколко месеца. При по-леки форми на тиреотоксикоза първите дни се прилага по 100 – 200 mg дневно с постепенно намаляване на дозата. Целесъобразно е приложението му да се комбинира с йод в микродози или биотирозин по 50 mg 1 – 2 пъти дневно.
Нодозни форми на тиреотоксична гуша, левкоцитопения, през втората половина на бременността. Противопоказано е комбинирането му с медикаментозни средства, които причиняват левкоцитопения.
Левкоцитопения с неутропения до агранулоцитоза, уртикария, артралгии, повишаване на температурата. Появата на тежка левкоцитопения налага прекратяване на лечението и назначаване на левкопоетични средства.
Базедова болест.
Синтетичен антитиреоиден препарат, производно на тиоурацила. Потиска синтезата на тироксина, като възпрепятства фиксирането на йода към молекулата на тирозина или като инхибира превръщането на йода от йонно в молекулно състояние. Блокирането на тироксиновата синтеза води до автоматично повишаване на продукцията от хипофизата на тиреотропен хормон, който предизвиква разрастване на щитовидната жлеза и увеличаване на гушата. По-малко активен от тимидазола и сравнително по-токсичен поради което понастоящем се употребява по рядко.
Tabl. x 50 mg.
 

Реклама