Metixene (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Показания

  • Екстрапирамидни симптоми при лечение с невролептици.

  • Сенилен и артериосклеротичен паркинсонизъм.

Странични ефекти

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: Лечението трябва да се индивидуализира при всеки болен в зависимост от стадия на заболяването, възрастта и поносимостта към препарата- обикновено се започва с малка доза от 2,5 mg 3 – 4 пъти дневно, която постепенно леко се повишава в продължение на дни и седмици, докато се достигне най-ефективната добре поносима дневна доза. В повечето случаи тя е между 15 и 30 mg/24 h, но в някои случаи може да достигне и до 60 mg/24 h. Дневната доза се разпределя в 3 – 4 до 6 приема дневно, като таблетките се приемат след нахранване. След като се адаптира оптималната дневна доза, пациентът може да премине на таблетките от 15 mg – по 1 таблетка 2 до 4 пъти дневно. При невролептичен паркинсонов синдром лечението може да се започне още от началото с таблетките от 15 mg един или 2 пъти дневно.
: В ранните стадии на бременността, глаукома, аденома на простатата, тахикардия, миастения гравис. По време на лечението се забранява приемането на алкохол.
: Високите дози, прилагани за корекция на симптомите на паркинсонизма, може да доведат до нежеланите типични антихолинергични ефекти – сухота в устата, нарушения в акомодацията, разширение на зениците, тахикардия, ретенция на урината, запек. Рядко се наблюдава гадене и повръщане. След ажустиране на дозата тези прояви намаляват или изчезват.
: - Болест на Паркинсон.
: Metixene hydrochloride представлява антихолинергично средство с подчертани централни и по-слабо изразени периферни ефекти. Това го прави особено подходящ за лечение на екстрапирамидните нарушения. Дребният тремор изчезва в повечето случаи, а едрият значително намалява. От другите симптоми на болестта на Паркинсон ригидността се повлиява задоволително, а брадикинезията – в по-слаба степен. Метиксенът действа благоприятно и върху емоционалния тонус и притежава леко антидепресивно действие. Може да се комбинира с други антипаркинсонови средства, като леводопа и амантадин. Той повлиява благоприятно и атеросклеротичния и сенилния тремор.
: Tabl. x 5 mg et x 15 mg.
: Tremaril (Wander).
 

Реклама