Mianserine (DCI)

Синоними: Mianserin (Sopharma), Lerivon (Organon), Athymil (Organon - France), Mianserin von ct (ct Arzneimittel), Prisma (Thiemann).

Лекарствени форми: Mianserin (Balkanpharma) - film-tabl. x 30 mg; Lerivon - film-tabl. x 10 mg et x 30 mg; Athymil - film-tabl. x 10 mg et x 30 mg; Mianserin von ct (ct Arzneimittel) - film-tabl. x 10 mg et x 30 mg; Prisma - film-tabl. x 30 mg.

Действие: Миансеринът е четирицикличен антидепресант, чието антидепресивно действие не се различава от това на трицикличните антидепресанти, но притежава още и анксиолитична и седативна активност. Освен това се проявява и като регулатор на съня. Антидепресивното му действие е свързано с потискане на серотонинергичната медиация. Той блокира алфа2-адренорецепторите и Н1-рецепторите, но няма холинолитична активност и периферно адренолитично действие, поради което не повишава вътреочното налягане, не нарушава микцията, не води до ортостатична хипотензия и до нарушения в сърдечния ритъм. Няма кардиотоксичен ефект даже при предозиране. Това го прави подходящ за приложение при пациенти с глаукома, простатен аденом и при сърдечно болни.

Миансеринът се абсорбира бързо в храносмилателния тракт. Максималната плазмена концентрация се достига за 2 - 3 h. Плазменият му полуживот е около 17 h. С плазмените протеини се свързва до 90 %. Метаболизира се в черния дроб чрез ароматно хидроксилиране и чрез N-оксидиране. Елиминира се като метаболити с урината в 70 % и с фекалиите - 30 %. В майчиното мляко преминава незначително.

Показания: Депресии от различно естество, в частност реактивни депресии, ендогенни депресии, главно психотични от меланхоличен тип, депресивни състояния от невротичен тип, инволутивна меланхолия. Подходящ е при депресивно болни с нарушения в съня и със суицидни прояви.

Особености на приложение и дозировка: Лечението се започва обикновено с дневна доза 30 mg, която се дава вечер преди лягане, като таблетките се поглъщат цели. В зависимост от терапевтичния отговор и поносимостта дозата може да се увеличи до 60 - 90 mg за 24 h. Когато дневната доза надвишава 60 mg, тя се дава в два приема. При стари хора дневната доза се редуцира наполовина.

Взаимодействие с други лекарства: Комбинацията му с МАО-инхибитори е противопоказна. При едновременно приложение с клонидин и гванетидин намалява антихипертензивния им ефект. Засилва ефектите на сънотворните, аналгетиците и други депресори на ЦНС.

Странични ефекти: Има добра поносимост. Не притежава атропиноподобни странични ефекти. В началото на лечението може да има сънливост. Наблюдава се понякога повишение на кръвната захар, особено при диабетици. Рядко се наблюдават конвулсии и повишаване на телесната маса.

Противопоказания: Бременност, епилепсия, деца до 16 години, водачи на МПС и работещи с опасни машини. При болни с диабет да се контролира периодично кръвната захар.

 

Реклама