Misoprostol (DCI)

Синоними: Cytotec (Searle).

Лекарствени форми: Tabl. x 200 m g.

Действие: Мизопростол е синтетичен аналог на ендогенните простагландини от серия Е1, който притежава антиулцерозно, антисекреторно и цитопротективно действие. Антисекреторната и цитопротективната активност на Cytotec е установен при експериментални условия на опитни животни и при клинични проучвания у хора. Антисекреторното действие на мизопростола се проявява както при спонтанна дневна и нощна секреция, така и при стимулирана с хистамин, пентагастрин, белтъчна храна или кафе секреция. Цитопротективното му действие е установено при едновременно приложение с аспирин, алкохол или нестероидни противовъзпалителни средства. След орално приложение се абсорбира бързо. До 73% от приетото количество се излъчва с урината и около 15% с фекалиите.

Показания: За лечение на активна стомашна и дуоденална язва. За лечение на медикаментозните ерозии и язви на гастро-дуоденалната лигавица, индуцирани от нестероидни противовъзпалителни средства. За профилактика на уврежданията на стомашната и дуоденалната лигавица при наложително дълготрайно лечение с нестероидни противовъзпалителни средства особено при рискови групи болни от язвена болест - възрастни хора над 65 години.

Особености на приложение и дозировка: За лечение се прилага по 1 таблетка от 200 m g 4 пътидневно - след трите основни нахранвания и късно вечрта преди лягане за сън. Продължителността на лечението е 4 - 8 седмици като при по-скорошно цикатризиране на язвения дефект, потвърдено ендоскопски, лечението може да се прекрати по-рано. За профилактика на медикаментозните увреждания на стомашната и дуоденалната лигавица при продължително лечение с нестероидни противовъзпалителни средства се прилага по 1/2 таблетка от 200 m g 4 пъти дневно.

Особености на употреба: Таблетките се приемат с малко вода след нахранване.

Странични ефекти: Най-често в процеса на лечението се развива умерена диария, която обикновено затихва при продължаване на лечението и само при по-малко от 1% от лекуваните се налага прекраняване на лечението със цитотек. Други странични ефекти: гадене - умерено и транзиторно, цефалгии, вертиго, тежест в корема.

Противопоказания: Бременност, лактация, свърчувствителност към простагландини, артериална хипотония.

 

Реклама