Modane ( Lab. Meram )

Лекарствени форми: Tabl. = Calcium pantothenicum 12, 5 mg + Dantrone 37, 5 mg.

Действие: Комбиниран препарат, който съчетава действието на калциевия пантетонат, упражняващ тоничен ефект върху гладкомускулните влакна от холинергичен тип и действа на дантрона. Последният е лаксативно средство от типа на антрахиноновите гликозиди - има хидротропно и стимулиращо действие: увеличава главно секрецията на вода, електролити и протеини и в по-малка степен усилва моториката на червата. Под влиянието на бактериите в дебелите черва дантронът се редуцира в дихидрооксиантранол, който е активната действаща форма на продукта. Ефектът на препарата настъпва след 12 - 24 h.

Показания: За симптоматично лечение на констипацията.

Обичайна дозировка: По 1 - 2 таблетки дневно вечер след ядене. Не се препоръчва дълготрайно лечение.

Странични ефекти: Главно при пациенти страдащи от органични колопатии, може да възникнат гастралгии и диария. При продължително лечение с големи дози може да възникне дразнене на лигавицата на дебелите черва с електролитни нарушения, в частност - хипокалиемия. Дантронът може да доведе до леко розово оцветяване на урината при алкална реакция и жълто оцветяване при кисела урина, а така също и до оцветяване на майчиното мляко.

Противопоказания: Възпалителни заболявания на дебелите черва. Синдром на абдоминални болки неизяснен характер. Деца под 15 години.

 

Реклама