Molagar (Parke-Davis)

Лекарствени форми: Fl. x 420 ml = Oleum Vaselini 112, 56 g + Gelosa 920 mg + Excioientis q.s. ad 420 ml.

Действие: Molgar съдържа два активни принципа:

    1. Течен парафин, който действа изключително локално по механичен начин, като прави хлъзгаво съдържимото на дебелите черва и размеква фекалните маси.

    2. Гелоза, представляваща екстракт от водорасли, която има също локално механично лаксативно действие. Тя е природно муцилагинозно средство, несмилаема е и не се поддава на действието на ензимите. Притежава силно изразени хидрофилни свойства и образува в лумена на червата колоидален хидрогел със значителен обем, вследствие на което възбужда механорецепторите на чревната стена и засилва чревната перисталтика.

Действието на препарата започва 8 - 24 h след приемането на емулсията.

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Стенозиращи заболявания на храносмилателния тракт, тежки чернодробни заболявания.
Странични прояви се наблюдават рядко, ако се спазва дозировката и продължителността на лечението. При продължителна употреба и в големи дози настъпва намаление на резорбцията на мастноразтворимите витамини - А, D, E и К. Чувство на подуване на корема. Може да причини и pruritus ani.
Прилага се по 1 - 3 супени лъжици вечер преди лягане чист или разреден с течност. При необходимост дозата може да се повтори на сутринта. Не се препоръчва продължително лечение с Molagar.
За симптоматично лечение на констипацията, особено съчетана с хемороиди.
 

Реклама