Momethasone Furoate

Синоними: Elocom (Shering) крем, унгвент или лусион.

Лекарствени форми:

Действие:

Действието на препарата е изключително в кожата, което позвулява дълготрайна употреба и приложение върху големи площи, без появата на странични действия от кортикостероиди (инхибиция на хипоталамо-адреналната ос).

Действа противовъзпалително, противоескудативно и вазоконстриктивно. Силен кортикостероиден препарат.

Показания:

Противопоказания:

Рядко се наблюдава контактна алергия.

Странични ефекти:

Прави кожата податлива на бактериални и вирусни инфекции. При настъпване на такива следва лечението да се прекрати по време на терапията или да се замени с друг препарат.

Особености на приложение и дозировка:

Лечението трае 3-4 седмици. При приложение върху деца, големи площи или оклузивна превръзка, да се следи появата на странични действия. С повишено внимание бри бременност и лактация. Може да се прилага при деца над 6 месечна възраст. При по-малки деца е необходим постоянен лекарски контрол.

Основно предимство на препаратае, еднократното му приложение върху засегнатото място. Може да се прилага и върху лицето и окосмената част на главата. Областта около очите следва да се пази.
В изключително редки случаи се наблюдава контактна алергия. При дълготрайна употреба и на широки площи може да се наблюдава атрофия на кожата, но значително по-рядко в сравнение с други кортикостероидни препарати.
Бактериални, микотични, вирусни инфекции на кожата, розацея, приорален дерматит, хипертрихози,, телеангиектазии.
Дерматити, екземи, атопичен дерматит, невродермит, интертриго, фотодерматози, пруритус, себорейни дерматити и др.
Съдържа 0,1% мометазон фуроат в индиферентна кремова, унгвентна основа или като лусион.
 

Реклама