Multivitastol (Sopharma)

Лекарствени форми: Sirupus fl. x 125 ml.

Състав: В 5 ml сироп се съдържат: Retinoli palmitas 500 UI + Thiamini hydrochloridum 2 mg + Riboflavin 2 mg + Pyridoxini hydrochloridum 1 mg + Cyancobalamine 2 µg + Nicotinamide 12,5 mg + Acidum ascorbinicum 50 mg + Cholecalciferol 1000 UI + Tocopheroli acetas 2 mg.

Действие: Мултивитастол е поливитаминен препарат за комплексна профилактика и лечение на хипо- и авитаминоза, смущения в растежа и развитието, реконвалесцентни състояния и други. Действието му съчетава ефектите на отделните съставки. Vit. A подпомага изграждането и развитието на епителните клетки на кожата и лигавиците и засилва устойчивостта им срещу различни патогенни агенти, подпомага растежа на подрастващия организъм. Vit. B1 участва в обменните процеси, подобрява въглехидратната обмяна и нервно-рефлекторната регулация на организма. Vit. B2 участва в регулацията на метаболизма на въглехидратите, белтъчините и мастите. Играе важна роля в поддържането на нормалната зрителна функция на очите и в синтезата на хемоглобина. Vit. В6 има определена роля в процесите на обмяната на веществата и на хистамина. Необходимо е за нормалната функция на централната и периферната нервна система. Vit. B12 участва в регулацията на хемопоезата, улеснява регенеративните процеси в организма и повлиява благоприятно функциите на нервната система и черния дроб. Vit. PP оказва протективно действие по отношение на чернодробния паренхим и подобрява оросяването на мозъка и кожата. Vit. C участва в регулирането на оксидативните процеси, въглехидратната обмяна, съсирваемостта на кръвта и регенерацията на тъканите, както и в синтезата на колагена и биосинтезата на стероидните хормони. Холекалциферолът (Vit. D3) участва в регулацията на калция и фосфатите и отлагането им в костите. Vit. E е биологичен антиоксидант и предпазва различните вещества от окислителни изменения. Освен това участва в регулирането на важни хормонални функции.

Показания: - При хипо- и авитаминози.

  • При реконвалесцентни състояния и състояния на изтощение след физическо и психично пренапрежение.

  • При забавяне на растежа, никненето на зъбите, рахит, нарушена обмяна на веществата и загуба на апетит в детската възраст.

  • По време на бременности кърмене за покриване на повишените нужди от витамини.

Особености на приложение и дозировка

Възраст

Дневна доза

от 1 месец до 1 година

1/2 чаена лъжичка

от 1 до 3 години

2 х 1/2 чаена лъжичка

от 3 до 5 години

3 х 1/2 чаена лъжичка

от 5 до 10 години

2 х 1 чаена лъжичка

над 10 години

3 х 1чаена лъжичка

Странични ефекти

: Алергични прояви към някои от съставките на препарата.
: При възрастни се прилага по 1 чаена лъжичка 3 – 4 пъти дневно. В детската възраст се дозира както е показано в таблицата:
 

Реклама