Naftifine (DCI)

Синоними:

Лекарствени форми:

Действие:

Системната резорбция на нафтифина е слаба – 2 до 4 %. Преминава в майчиното мляко.

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

За да се предотвратя рецидиви лечението продължава жава още 2 седмици след изчезването на всички симптоми на болестта. Дрехите и обувките, които могат да доведат до реинфектиране, трябва да се дезинфекцират щателно.

При кожни микози нафтифинът се аплицира на тънък слой 1 път дневно, най-добре вечер след тоалет, като се втрива леко. Трябва да се третират целите лезирани зони, както и 2 – 3 cm от здравата кожа покрай тях. При интертриго се препоръчва, главно през нощта, да се поставя марля между гънките на кожата. Инфектираният нокът трябва да се изреже колкото е възможно по-късо, измива се с памучен тампон и се подсушава. Препаратът се аплицира върху инфектираните нокти 1 път дневно, като се масажира леко. Желателно е ноктите да се покриват с пристягаща превръзка.
Свръхчувствителност към нафталин или към адюванта на препарата. Бременност - през първите 3 месеца и по време на лактация.
Рядко се наблюдава усещане за парене и сухота на кожата, които са леки и напълно реверзибилни.
За локална терапия на: всички дерматофитии, причинени от Microsporum, Epiderpmophyton и Trichophyton; кожна кандидоза; онихомикози; Pityriasis versicolor; интертриго.
Naftifine е ново антимикотично средство. В слаби концентрации има фунгицидно действие спрямо дерматофити и плесенни гъби и фунгистатично действие срещу Candida и други дрождеподобни гъби. Той притежава и локална бактерицидна активност срещу Gram (+) и Gram (-) микроорганизми.
Crиme 1 % tuba x 15,0 g; Sol. 1 % fl. x 10 ml.
Exoderil (Biochemie).
 

Реклама