Nandrolone undecanoate (DCI)

Синоними: Dynabolon (Theramex).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

  • състояния на недохранване, кахексия;

  • след големи хирургични интервенции;

  • при реконвалесценция след тежки инфекции;

  • обширни изгаряния;

  • при сенилна, ятрогенна и постменопаузална остеопороза;

  • при апластична анемия, анемия при ХБН.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Инжекциите се правят дълбоко мускулно, като се използва стъклена спринцовка!! По изключение може да се използва пластмасова спринцовка, като препаратът трябва да остане максимално кратко време в шприцата.

Инжектира се мускулно по 1 ампула на 2 седмици, а при тежки случаи и веднъж седмично. За един курс се прилагат общо 4 – 6 инжекции. За лечение на анемия при ХБН се прилага в по-големи дози – 100 – 150 mg седмично.
Предпубертетна възраст, млади жени, бременност и лактация, простатен карцином, хронични хепатити, чернодробна недостатъчност.
Акне, себорея, повишено либидо – реверзибилно след спиране на препарата. Маскулинизация с хирсутизъм, загрубяване на гласа, опадане на косите, дисменорея, дисовулация, намаление на глюкозния толеранс – тези странични ефекти се наблюдават при продължително приложение на големи дози.
Прилага се за лечение при следните болестни състояния:
Динаболонът е нандролонов естер, който има изразено и продължително анаболно действие и значително по-слаб андрогенен ефект. Активен е изключително при парентерално приложение. Инжектиран мускулно, достига максимална концентрация в кръвта на 24-ия час. Метаболизира се в черния дроб и излъчването му от организма продължава до 21-ия ден. Динаболонът забавя изчерпването на гликогеновите резерви в мускулите и повишава физическата издръжливост.
Amp. x 1 ml in sol. oleosa = 50 mg pro inj. i.m.
 

Реклама