Natrii Amidotrizoas, Meglumini Amidotrizoas

Синоними: Angiografin, Cardiografin, Urovison, Urografin (Schering), Uropolin (Polfa)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Противопоказано е използването при миелография, вентрикулография, цистернография.

За 2-6 седмици се понижава способността на щитовидната жлеза да поема радиоизотопи, предназначени за диагностика на нейната функция. При диабетно увредени бъбреци е възможно влошаване на бъбречната функция. При лечение с бигваниди е възможно развитие на лактацидоза. Приемът на бигваниди трябва да се преустанови 48 часа преди изследването и да се възстанояи след установяване на функционалната годност на бъбреците. Нарушенията във водно-електролитния баланс трябва да се компенсират преди изследването.

Доказана свръхчувствителност към йод съдържащи препарати, манифестна тиреотоксикоза, тежко общо състояние, прясна туберколоза с фибрилитет, тежки функционални разстройства на чернодробната и бъбречна функция, сърдечна и циркулаторна недостатъчност, декомпенсиран захарен диабет, плазмоцитома, бременност.
Препаратът се характеризира с добра поносимост. Страничните ефекти са сходни с тези на останалите йод съдържащи рентгеноконтрастни вещества. Обикновено са слабо изразени, но не са изключени и тежки животозастрашаващи реакции- анафилактичен шок, циркулаторни нарушения. Често се съобщават следните странични ефекти: метален вкус в устата, гадене и повръщане, кожни алергични обриви и сърбеж, преходна тахикардия, световъртеж, главоболие, изпотяване, чувство за задушаване, промени в кръвното налягане. Възможни са кихане, сълзотечение, сдеми, гърчове, мускулна фибрилация. При паравазално попадане на контрастно вещество само в изолирани случай се наблюдават по-тежки тъканни реакции. В редки случаи може да се наблюдава преходно нарушение на бъбречните функции. Понякога могат да се проявят и закъснели реакции.
Венозна урография, визуализация на кръвоносните съдове (ангиография), визуализация на телесните кухини (Urografin 76% не бива да се използва за миелография, вентрикулография, цистернография, тъй като могат да се очакват невротоксични явления).
1 ml съдържа 0,1g натриев и 0,66g меглуминамидотризоат – съответно на 370 mg/ml йод във воден разтвор.
ампули.
 

Реклама