Nialamide (DCI)

Синоними: Nuredal (Egis), Niamide (Pfizer).

Лекарствени форми: Tabl. x 25 mg.

Действие: Ниаламидът е неселективен и иреверзибилен инхибитор на активността на моноаминооксидозата (МАО). В резултат на инхибицията на МАО се блокира катаболизма на норадреналина и серотонина и се повишава нивото им в синапсите на съответните неврони. По този начин се отстранява дефицита на основните биогенни амини, който участва в патогенезата на депресивните състояния. Антидепресивното действие на ниаламида настъпва бавно - след 10 - 15-дневно лечение. След спиране на лечението ефектът му бързо намалява - за 2 - 3 дни, но активността на МАО се възстановява много бавно - за 2 - 3, а понякога и повече седмици. Ниаламидът повлиява предимно депримираната моторна активност, като в някои случаи най-напред стимулира волевите реакции, а по-бавно и по-късно води до възстановяване на болестно потиснатата емоционалност, което повишава риска от суицидни прояви в началото на лечението. Това, както и другите нежелани странични ефекти на ниаламида ограничават приложението му през последните години в терапията на депресивните състояния.

Ниаламидът се абсорбира бързо в стомашно-чревния тракт. Пикова плазмена концентрация достига за 30 min. След 6 - 8 h плазмената му концентрация става нулева. В черния дроб се метаболизира 70 - 80 % от внесената доза. Неговата терапевтична активност се дължи на метаболитите му, процента на които се увеличава, когато дневната доза се дава фракционирано в 3 - 4 приема.

Показания: Прилага се при ендогенни и реактивни депресии, инволутивни депресии, депресивна фаза на циклофрения и други.

Особености на приложение и дозировка: Дозировката на ниаламида е строго индивидуална в зависимост от естеството и тежестта на депресивния синдром. При болни на амбулаторно лечение началната дневна доза е 75 - 100 mg, разпределена в 3 - 4 приема. Тази доза се повишава през 7 - 10 дни с по 25 mg в зависимост от терапевтичния отговор до 150 - 200 mg за 24 h. След постигане на добър терапевтичен резултат лечението се провежда с поддържаща доза от 75 - 100 mg/24 h продължително време. В клинична обстановка началното лечение се провежда с дневна доза 150 - 200 mg, която при необходимост може да се повиши до 300 mg/24 h. Ако след 3 - 4-седмично лечение не се получи положителен ефект, по-нататъшното лечение с ниаламид е безполезно. Ако след неуспешен курс с ниаламид е необходимо да се включи друг антидепресивен препарат се налага да се направи прекъсване на лечението за 3 до 6 седмици. По време на лечението с ниаламид болните, особено тези с АХ, не трябва да приемат големи количества храна, съдържащи тирамин: сирене, банани, пушена риба, птичи черен дроб, зелен фасул, червено вино и други. Употребата на алкохолни напитки се забранява!

Взаимодействие с други лекарства: Ниаламидът не бива да се комбинира със симпатикомиметични средства поради опасност от хипертензивни кризи, с фенотиазинови препарати и трициклични антидепресанти поради повишение на централното възбуждане, с антихипертензивни средства поради риск от рязка хипотензия до колапс.

Странични ефекти: Световъртеж, главоболие, безсъние, обърканост, конвулсии, делири, смущения в зрението, суицидни прояви, ортостатична хипотензия, хипертензивни кризи, диспептични прояви, смущения в уринирането.

Противопоказания: По време на бременност и кърмачки, тежки чернодробни заболявания, артертиална хипертония, сърдечна недостатъчност, епилепсия, атаксия, феохромоцитома, водачи на МПС.

 

Реклама