Niclosamide (DCI)

Синоними: Niclocide (Miles Pharm), Phenasalum (Medexport), Radeverm (Germed), Tredemine (Roger Bellon), Yomesan (Bayer).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Особености на употреба: Вечерта преди прилагане на лекарството се разрешава приемането само на течности – чай, плодови сокове. На следващата сутрин се приема никлозамидът, като таблетките се сдъвкват в устата до фина кашлица и след това се гълтат с малко вода. По време на лечението се забранява консумацията на алкохол.

Прилага се сутрин нагладно перорално по 2 таблетки през един час или общо 2, 0g при възрастни и деца над 7 години. На деца от 2 до 7 години се дава по половин доза, а на деца по-малки от 2 години - по четвърт доза. При свинска тения за предотвратяване на развитие на цистецеркоза елиминирането на паразита се ускорява чрез даване на очистително един до два часа след приемане на препарата. При опаразитяване с Hymenolepis nana лечението трае 7 дни, като първия ден на възрастни и деца над 7 години се дават 4 таблетки, разпределени по време на ядене. Следващите 6 дни – по 1 таблетка 2 пъти дневно в края на ядене.
През първите три месеца на бременността.
Рядко дава гадене, повръщане, чревни колики.
Говежда тения, свинска тения, рибна тения и др.
Никлозамидът има цестоцидно действие, свързано с декуплиране на икислителното фосфорилиране в митохондриите на паразита. При контакт с него сколексите и сегментите на цестоидите бързо загиват. Той има вермицидно действие върху Taenia solium и Taenia saginata до 90-95%, при Diphyllobotrium latum - до 73%. Действа и върху Hymenolepis nana, Taenia rinchus и други. Не се резорбира в стомашно-чревния тракт и рядко предизвиква диспептични смущения.
Tabl. x 500 mg.
 

Реклама