Nifurzide (DCI)

Синоними: Ricridene (Lab. Anphar-Rolland - France).

Лекарствени форми: Caps. x 150 mg; Susp. fl. x 100 ml (1 мерителна лъжичка = 1,5 ml = 20 mg).

Действие: Нифурзидът е нитрофураново производно и представлява интестинален антисептик с изключително локално антиинфекциозно действие в лумена на червата. Той е активен срещу по-голямата част от обичайно срещащите се при чревните инфекции причинители. Не е позната плазмидийна резистентност спрямо нифурзида. Нещо повече, нифурзидът потиска трансфера на по-голямата част от резистентните на антибиотици плазмиди в ентеропатогенни ентеробактерии. Той не променя фекалната съпрофитна флора. Абсорбцията му е изключително слаба при интактна чревна лигавица. Елиминира се непроменен с фекалиите.

Показания: Прилага се за лечение на остри диарии от бактериален произход, при липса на данни за инвазивен характер на заболяването.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 3 капсули дневно, разпределени в 3 приема. Продължителността на лечебния курс обикновено не трябва да надминава 7 дни. на кърмачета след първия месец и на деца се дозира по 10 mg/kg/24 h или на практика 1 мерителна лъжичка от суспенсията на всеки 2 kg телесна маса. Лечението с нифурзид се съчетава, ако е необходимо, с рехидратация на организма, съобразена с интензивността на диарията, възрастта и общото състояние на пациента. Ако инфекцията има инвазивен характер, лечението се провежда с антибактериални средства, които имат не само локално, но и общо действие.

Странични ефекти: Възможни са алергични реакции. Изключително рядко се наблюдават гастралгии и гадене.

Противопоказания: При анамнеза за предшестващи алергични реакции към нитрофуранови производни, бременност, новородени до края на първия месец

 

Реклама