Norethandrolone (DCI)

Синоними: Nilevar (Searle).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

- Прилага се и за лечение на сенилна и ятрогенна остеопороза (след продължителна кортикотерапия).

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложене и дозировка:

Отначало се прилага по 1 таблетка 3 пъти дневно след нахранване, а като поддържащо лечение по 1 таблетка дневно. Курсът на лечение не трябва да бъде по-продължителен от 4 – 6 седмици.
В предпубертетната възраст, при млади жени, карцином и аденом на простатата, чернодробна недостатъчност, някои хормонално зависими карциноми у жената, бременност, кърмене. При спортисти може да позитивира някои от тестовете за антидопингов контрол.
При едновременно приложение с кумаринови антикоагуланти може да потенцира ефекта им и повишава риска от хеморагии. Засилва действието на оралните противодиабетни средства, което налага редукцията на дозировката им при едновременно приложение.
Може да причини андрогенни ефекти, като себорея, акне и повишаване на либидото, които са реверзибилни след спиране на лечението. При продължително лечение с високи дози може да причини иреверзибилни андрогенни ефекти – маскулинизация и хирсутизъм у жени, модификация на гласа, окапване на косата. Може да се наблюдават метаболитни нарушения – намаление на глюкозния толеранс, повишение на серумната концентрация на триглицеридите. Рядко се наблюдава холестатичен иктер.
- Прилага се при възрастни за лечение на кахектични състояния, състояния на недохранване, след големи хирургични интервенции и при обширни изгаряния във фазата на цикатризация.
Норетандролонът представлява 17-алкилизиран синтетичен стероиден дериват за орална употреба с анаболизираща активност и известен андрогенен ефект. Метаболизира се в черния дроб.
Tabl. x 10 mg.
 

Реклама