Синоними: Trinovum (Cilag), Triella (Cilag).

Лекарствени форми: Tabl. (7 бели, 7 бледорозови и 7 оранжеви).

Състав: В една бяла таблетка се съдържат Norethisteron 0,5 mg и Ethinylestradiol 0,035 mg. В една бледорозова таблетка - Norethisteron 0,75 mg и Ethinylestradiol 0,035 mg. В една оранжева таблетка - Norethisteron 1 mg + Ethinylestradiol 0,035 mg.

Действие: Триновум представлява перорален комбиниран хормонален трифазен контрацептивен препарат, който съдържа синтетичния прогестаген норетистерон и естрогена етинилестрадиол в ниски дози. Чрез гестаген-естрогенния си състав потиска освобождаването на гонадотропни хормони и възпрепятства овулацията. Трифазното моделиране на дозировката по време на цикъла позволява да се редуцира максимално общото количество хормони, внесени в организма на жената и да се запази нормалният й хормонален профил. Изборът на ниски дози естроген и прогестатив в тази комбинация цели да се намалят нежеланите ефекти, свързани с тези два хормона.

Плазменият полуживот на норетистерона е 5,13 h, а на етинилестрадиола – 6 до 31 h. Елиминирането на двете съставки на препарата става главно под формата на глюкороконюгирани метаболити с урината.

Показания: Орална контрацепция.

Особености на приложение и дозировка: Приложението започва от първия ден на менструалното кървене с една бяла таблетка в продължение на 7 дни. от 8-ия до 14-ия ден се прилага по 1 бледорозова таблетка и от 15-ия до 21-ия ден по 1 оранжева таблетка. След почивка от 7 дни започва следващия триседмичен цикъл на приложение по 1 таблетка от следващата опаковка. Таблетките се прилагат без прекъсване в един и същи час от денонощието най-добре вечер преди лягане за сън.

Взаимодействие с други лекарства: При едновременно приложение с ензимни индуктори, като фенобарбитал, фенитоини, рифампицини, бензодиазепини, фенилбутазон и други, контрацептивният му ефект е под съмнение.

Странични ефекти: Има добра поносимост. Сравнително рядко се наблюдават гадене, леко главоболие, напрежение в гърдите, повишение на телесната маса, тежест в краката, акне, себорея, повишена литогенеза. Усложнения, които налагат спиране на препарата, макар и редки са: АХ, кардиоваскуларни и тромбоемболични инциденти, хиперлипопротеинемия, холостатичен иктер.

Противопоказания: Бременност, тежки чернодробни заболявания, синдром на Dubin-Johnson, синдром на Rotor, хемоглобинози, АХ, ИБС, мозъчно-съдова болест, хиперлипопротеинемии, мултиплена склероза, захарен диабет. 

 

Реклама