Norgestimate + Ethinylestradiol

Синоними: Cilest (Cilag).

Лекарствени форми

Действие

Индексът на Pearl (брой на бременностите за 100 жени/години) е 0,43 %, проучен при 22 237 цикъла.

Показания

Странични ефекти

Взаимодействие с други лекарства

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: Оралната контрацепция започва от първия ден на менструацията с вземането на таблетка номер едно. В следващите дни в продължение на 21 ден се взема по 1 таблетка от поредния номер по едно и също време на денонощието, най-добре вечер преди лягане за сън. След почивна от 7 дни се започва нова серия от 21 таблетки от следващата опаковка и т.н. по същата схема.
: Бременност, тежки чернодробни заболявания, синдром на Dubin-Johnson, синдром на Rotor, хемоглобинози, АХ, ИБС, мозъчно-съдова болест, хиперлипопротеинемия, мултиплена склероза, захарен диабет, порфирия.
: Едновременното приложение на ензимни индуктори като барбитурати, рифампицини, хидантоин, бензодиазепини и други намалява ефективността на контрацепцията. Комбинирането му с тролеандомицин е противопоказано поради риск от холостатична жълтеница.
: Може да се наблюдават, макар и сравнително рядко гадене, банално главоболие, повишение на телесната маса, напрежение в гърдите, тежест в крайниците, хлоазма, интерменструално кървене, олигоменорея, намалено либидо. Много рядко акне, хипертрихоза, повишена литогенеза. Те са транзиторни и не налагат спиране на лечението. Рядко може да се наблюдават усложнения, които налагат прекратяване на лечението: артериална хипертония, коронарни и тромбоемболични инциденти, холостатичен иктер, хиперлипопротеинемия, тежък мастодинит.
: Орална контрацепция.
: Комбиниран монофазен естропрогестативен антиконцептивен препарат, който съдържа в мини дози норгестимат и етинилестрадиол. Норгестаминът се абсорбира бързо и се метаболизира интензивно. Плазменият му полуживот е отколкото 4h. Елиминира се с урината и фекалиите непроменен и под формата на метаболити.
: Tabl. = Norgestimate 0,25 mg + Ethinylestradiol 0,035 mg.
 

Реклама