Nortriptyline (DCI)

Синоними: Nortrilen (Lundbeck), Nortrilen (Troponwerke).

Лекарствени форми: Drag. x 10 mg, x 25 mg et x 50 mg; Amp. x 10 mg/1 ml.

Действие: Нортрипилинът представлява деметилирано производно на амитриптилина с по-слабо проявен централен потискащ (заглушаващ) ефект. Той потиска по-силно обратното поемане на норадредалина, отколкото на серотонина. Антидепресивното му действие се явява с изразено стимулиране на волевите реакции и на емоционалната сфера. Седативната и антихолинергичната му активност са по-слабо проявени, отколкото при амитриптилина. Нортриптилинът повишава болестно пониженото настроение. Най-благоприятен ефект се постига при ендогенни депресии. Поради психостимулиращия си ефект той е особено полезен при депресии, които протичат с потиснатост, апатия и липса на инициативност. Предпочитан е за лечение на старчески депресии, тъй като има по-слаба антихолинергична активност и по-рядко води до ортостатична хопотензия.

Нортирптилинът се абсорбира в стомашно-чревния тракт. Пикова плазмена концентрация се достига за около 5 h. С плазмените протеини се свързва в 95%. Плазменият му полуживот е 10 - 30 h. метаболизира се почти напълно в черния дроб и се елиминира с урината. Преминава трансплацентарно и в майчиното мляко, като концентрациите му са близки до плазмените. Терапевтичната плазмена концентрация на нортриптелина е 50 -150 m g/ml.

Показания: Депресивни състояния, в клиничната картина на които преобладават потиснатостта, апатията и липсата на инициативност, в това число ендогенни и инволутивни депресии, депресии в менопаузата, невротични състояния с депресивна симптоматика и изразена потиснатост на волевите изяви, поривите и емоционалната сфера.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни лечението се започва с дневна доза 25 - 50 mg, която при необходимост се повишава с по 25 mg ежедневно до дневна доза 100 - 150 mg, която се разпределя в 2 - 3 приема перорално. Лечението може да се проведе и парентерално като се инжектира мускулно по 1 - 2 ампули 1 или 2 пъти дневно. След постигане на ефект се преминава на перорална терапия. Курсът на лечение е 3 - 6 месеца. При стари хора дневната доза се редуцира наполовина. При страхови състояния и ажитираност нертриптилинът може да се комбинира с хлорпротиксен.

Взаимодействие с други лекарства: Комбинирането му с МАО-инхибитори е контраиндицирано, защото може да доведе до хипертензивни кризи. Понижава антихипертензивния ефект на гванетидина и клонидина. Засилва депресивния ефект на лекарствата действащи потискащо на ЦНС, като сънотворни, аналгетици, анестетици и други. Засилва адреномиметичните фекти, като възбуда, тахикардия, хипертензия, безсъние, на адреномиметиците и анорексигените.

Странични ефекти: Безсъние, бъзбуда, тремор, дизартрия, конвулсии, сухота в устата, смущения в акомодацията, констипация, ретенция на урината, ортостатична хипотензия, ритъмни нарушения. В началото на лечението може да има суицидни прояви.

Противопоказания: По време на бременност и кърмене, епилепсия, ИБС с ритъмни нарушения, аденома на простатата, глаукома.

 

Реклама