Ofloxacine (DCI)

Синоними: Tarivid 200 (Aventis), Oflocet (Diamant), Medfloxine (Medochemie).

Лекарствени форми: Fl. x 200 mg/40 ml pro perfusio i.v.; Film-tabl. x 200 mg.

Действие: Синтетичен химиотерапевтик, чието антибактериално действие се осъществява чрез инхибиция активността на бактериалната топоизомераза ІІ. Счита се, че той заема местата за свързване на този ензим с ДНК на бактериите. Активен е срещу повечето ентеробактерии, стафилококите, Pseudomonas aeruginosa, Serratia, Proteus rettgeri, микоплазми и хламидии.

След орално приложение се резорбира около 90% и още в края на първия час достига максимална терапевтична концентрация в кръвта. Плазменият му полуживот е 7 h. Нивото на свързването му с плазмените протеини е слабо – около 10 %. Има добра дифузия в тъканите и достига висока концентрация в белодробния паренхим, сключените жлези, лигавицата на орофаринкса, кожата, мускулите, костите, простатата, лимфните възли и други. Слабо се метаболизира в организма и 80 % от внесената доза се излъчва в непроменен вид в урината.

Показания: Офлоксацинът е ефикасно средство за лечение на инфекции, причинени от ентеробактерии. Той е средство на избор за лечение на псевдомонасни инфекции. Високо ефективен е и при пикочни, и простатни инфекции, причинени от фламидии и микоплазми. При инфекции на дихателните пътища, меките тъкани и костите той е средство от втори ред.

Обичайна дозировка:

Особености на приложение и дозировка: Офлоксацинът се прилага вътрешно по 200 mg през 12 h – 7 – 8 дни. Препоръчва се лечебният курс да не продължава повече от 28 дни. При тежки инфекции може да се приложи по 300 mg 2 пъти дневно. При леко протичащи инфекции на пикочните пътища дозата може да бъде по 100 mg 2 пъти дневно. Във венозна перфузия се внася бавно – за 30 min 2 пъти дневно по 200 mg, а при пациенти с голяма телесна маса и по 300 mg. При имуносупресирани болни и при мултирезистентни Gram (-) или стафилококови инфекции може да се комбинира с други антибиотици.

Взаимодействие с други лекарства: Алуминиевият хидроокис и магнезиевите антиацидни препарати при едновременно приложение намаляват абсорбцията на офлоксацина.

Странични ефекти: В около 5 % от лекуваните се развиват гастро-интестинални прояви. Рядко се наблюдават фототоксични кожни увреждания. У болни с предшестващи церебрални спазми може да се провокира пристъпи. Може да предизвика хрущялни лезии, поради което не се препоръчва прилагането му у деца до 15 години! Потискане на хемопоезата, алергични реакции.

Противопоказания: Свръхчуствителност към квинолони, бременност, деца до 15 години, епилепсия.

2 х 100 – 200 mg/24 h.
 

Реклама