Oleandomycine (DCI)

Синоними: Oleandomycin (Balkanpharma), Oleandomycini phosphas (Medexport).

Лекарствени форми: Drag. x 125 mg; Fl. x 500 mg pro inj. i.m. et i.v.

Действие:

Показания:

Обичайна дозировка:

Особености на приложение и дозировка

Особености на употреба:

Странични ефекти:

Противопоказания

: Свръхчувствителност към олеандомицин, тежки чернодробни увреждания.
Олеандомицинът се понася обикновено добре. В отделни случаи може да има гадене, повдигане, повръщане, диария. Възможни са рядко и алергични реакции: сърбеж по кожата, уртикария, ангионевротичен оток.
За мускулно инжектиране флаконът от 500 mg се разтваря със 7,5 ml 1 – 2 % разтвор на новокаин и се прилага само мускулно, и то само в онези случаи, когато венозното аплициране е неосъществимо. За венозно приложение препаратът се разтваря с физиологичен разтвор или с 5 % разтвор на глюкоза в концентрация не повече от 2 mg/ml и се внася най-добре в бавна капкова инфузия.
: Орално се прилага в доза 1,0 – 2,0 g дневно, разделена на 4 приема. Мускулно се инжектира по 200 mg през 6 h. Венозно се прилага по 1,0 – 2,0 g дневно през 6 или 12 h, а при особено тежки инфекции и до 3,0 g дневно.
Per os: 1,0 – 2,0g/24h. Parenteralis: 200 mg/6 h i.m., 1,0 – 2,0 g/24 h i.v. infus.
Прилага се за лечение на инфекции на бронхо-пулмоналната система, на жлъчните пътища и на уро-гениталната система, ендокардити, остеомиелити, ентерити и ентероколити, синуити, тонзилити и отити, раневи и други инфекции, причинени от чувствителни към него, но обикновено нечувствителни към останалите антибиотици микроорганизми. Особено подходящ е за лечение на пародонтоза.
Като другите макролиди олеандомицинът има бактериостатичен ефект и потиска растежа и размножаването на някои Gram (+) микроорганизми: стрептококи, пневмококи и някои щамове стафилококи; на някои Gram (-) коки и бактерии: гонококи, менингококи, антраксни бацили, Haemophilus influenzae, клостридии, Listeria monocytogenes, а така също и на някои рикетсии и едри вируси. Резорбира се бързо след орално приемане и достига висока концентрация в слюнката.
 

Реклама