Oleum ricini ( Sopharma )

Лекарствени форми: Caps. gelatinosa x 3, 0 g.

Действие: При вътрешно приемане рициновото масло хидролизира в тънките черва под въздействието на жлъчката и липазата. Получените свободни мастни киселини след осапуняването си в алкалната среда на чревното съдържимо дразнят чревната лигавица, усилват перисталтиката и довеждат до изпразване на червата. Действието на рициновото масло започва от момента на постъпването му в дуоденума и вследствие на постепенното хидролизиране до мастни киселини се разпространява върху тънките, а по рефелкаторен път и върху дебелите черва. В червата се осапунява само незначителна част от маслото, а по-голямата му част се изкарва с фекалните маси и като « смазва» при предвижването си стената на червата спомага за по-бързото изпразване на чревното съдържимо. След приемането на 30, 0 g рициново масло нагладно, 2 - 3 h по-късно се изхождат изпражнения с кашеобразна консистенция, без болки и явления на дразнене, при което опразването на червата става по-пълно. Това определя рициновото масло като ефективно и безопасно лаксативно средство.

Показания: Прилага се като очистително средство при запек.

Особености на приложение и дозировка: Дава се по 15, 0 - 30, 0 g ( 5 - 10 капсули ). Приемането на празен стомах осигурява по-бърз ефект.

Противопоказания: При отравяне с мастноразтворими вещества - фосфор, бензол, екстракт от мъжка папрат и други. По време на бременност.

 

Реклама